Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Kier­rä­tys­tä ja ai­vo­pe­sua Tai­tei­den Yössä

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Designtori täytti Pikisaaren upeilla ja kekseliäillä luomuksilla. Kierrätystä tarjosi myös Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla järjestetty Retro Kitsch -kirppis.

Pohjois-Pohjanmaan museon edusta toimi kirpputorin lisäksi estradina Pohjolan luonnonhaltijoille.
Pohjois-Pohjanmaan museon edusta toimi kirpputorin lisäksi estradina Pohjolan luonnonhaltijoille.
Kuva: Noora Lievonen

Kirjoittaja on Kalevan yleisöarvioija, joka raportoi yleisön näkökulmasta Oulun juhlaviikkojen festivaalitapahtumista.

Oulun Taiteiden Yö 16.8.2018: Designtori, Retro Kitsch kirppis, Äitimaa ja LaavU Open Air #5

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Designtori täytti Pikisaaren upeilla ja kekseliäillä luomuksilla. Mukaan mahtui esimerkiksi koruja, laukkuja, vaatteita, tauluja, kosmetiikan tuotteita, keramiikkaa, silmälasikehyksiä ja jopa lohikäärme. Tapahtumapaikkana toimi Oulun seudun ammattikoulun yksikön tilat, ulkoalueet, Keltainen talo ja Villatehtaan tilat.

Liikkeellä oli paljon ihmisiä ja parhaiten torin antimia pystyi ihastelemaan ulkona. Vanhojen rakennusten sisätilat kävivät hyvin nopeasti ahtaiksi ja tukaliksi, mikä aiheutti ikävää kiireen tuntua tuotteisiin tutustumisessa. Joka paikkaan ei valitettavasti mahtunut edes tutustumaan. Sään ollessa hyvä, olisi Designtorin järjestäminen kokonaan ulkosalla ollut toivottavampi vaihtoehto. Tästä huolimatta itse tuotteet olivat ihastuttavia ja puhelimeni täyttyi listasta yrityksiä, joihin haluan tutustua vielä myöhemminkin.

Kantavina teemoina Designtorin tuotteissa olivat ekologisuus, kierrättäminen ja kotimaisuus. Useissa tuotteissa huomasi myös ajattomuutta, jonka myötä monikäyttöinen tuote kulkee kuluttajan mukana pitkään.

Kierrätystä tarjosi myös Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla järjestetty Retro Kitsch -kirppis, jossa oli niin ikään myynnissä tavaroita ja taidetta laidasta laitaan. Kirpputorin ohessa nähtiin myös Eija Keräsen käsialaa oleva Äitimaa -esitys, jossa Pohjolan seitsemän luonnonhaltijaa esittäytyivät. Kyseessä oli lempeä luonnon puolesta puhuminen, jossa esiteltiin osuvasti muun muassa ihmisten tapaa roskata, koska ”kyllä joku sen korjaa”. Tuntuukin, että vastuu on aina jollain toisella, eikä omilla yksittäisillä teoilla haluta nähdä merkitystä.

Maanläheiseen Äitimaa -esitykseen teki hieman hassun tunnelman se, että aivan nurkan takana oli menossa LaavU Free Open Air #5 -tapahtuma, joka toi elektronisen musiikin osaksi luontopuhetta. Jostain piilosta kuului myös Äitimaalle osoitettu huuto, joka totesi esityksen olevan aivopesua. Jos kehotetaan lempeästi kiinnittämään huomiota roskaamiseen, ylikuluttamiseen ja luonnon säilyttämiseen tuleville sukupolville, mitä pahaa siinä on?