Mainos

Kie­li­tai­don puute suurin työl­lis­ty­mi­sen este - su­da­ni­lais­läh­töi­nen Khan­saan Ali Osman on­nis­tui omalla asen­teel­laan saamaan va­ki­pai­kan

Pekurin kauppiaspariskunnan mukaan kielitaito on silti suurin este maahanmuuttajien palkkaamiselle.

K-Supermarket Pekurin kauppiaat Jaana ja Mika Sara eivät säästele kehuja kertoessaan työntekijästään Khansaa Ali Osmanista (kesk.).
K-Supermarket Pekurin kauppiaat Jaana ja Mika Sara eivät säästele kehuja kertoessaan työntekijästään Khansaa Ali Osmanista (kesk.).
Kuva: Maija Pylväs

Viime vuoden heinäkuussa sudanilainen Khansaa Ali Osman päätyi työkokeiluun Oulun K-Supermarket Pekuriin. Kun kauppiaspariskunta Jaana ja Mika Sara huomasivat naisen poikkeuksellisen ahkeruuden, työkokeilua jatkettiin harjoittelulla ja tämän vuoden lokakuussa Ali Osman sai Pekurista vakituisen työpaikan.

”Tiedän monia maahanmuuttajia, jotka ovat käyneet työkokeiluissa, mutta eivät ole saaneet töitä. Minulle tämä oli ensimmäinen työkokeilu ja heti onnisti”, seitsemän vuotta sitten Suomeen muuttanut Ali Osman kertoo.

Kotimaassaan Sudanissa organisaatiojohtamista opiskellut Ali Osman kertoo Suomeen tultuaan odottaneensa reilu puolitoista vuotta, että sai henkilötunnuksen ja pääsi sitten osallistumaan suomen kielen kurssille sekä myöhemmin aikuisten perusopetukseen. Hänen äidinkielensä on arabia ja toisena kielenä on englanti. Suomen kieli sujuu auttavasti.

”Haluaisin kehittyä suomen kielen puhumisessa ja aionkin mennä jossain vaiheessa uudestaan kielikurssille. Varsinkin suomen kielen ääntäminen on todella vaikeaa.”

Kassatyö vaatii sujuvaa suomea

Jaana ja Mika Saran mukaan viime vuosina Pekurissa on ollut hiljaisempaa ulkomaalaisten harjoittelijoiden suhteen.

”Khansaalla on asenne kohdallaan ja ripeys sitä luokkaa, että pystyimme tarjoamaan hänelle harjoittelupaikkaa ja palkkaamaan lokakuussa vakituiseksi”, Mika Sara kertoo.

Ali Osmanin työtehtäviin kuuluu muun muassa kuivakuorman purkamista ja hyllyjen järjestelyä. Työnimikkeenä on myyjä, mutta riittämättömän kielitaidon vuoksi hän ei vielä pysty työskentelemään kassalla.

”Jos kieli ei suju, se on isoin rajoite palkata työntekijä, sillä palvelualalla pitää osata palvella asiakkaita heidän omalla äidinkielellään. Khansaan kohdalla on puutteita suomen kielessä, mutta hänessä on muuten niin paljon potentiaalia.”

Jaana Saran mukaan Ali Osman ei ole kuitenkaan koskaan jättänyt palvelematta asiakasta loppuun asti, vaan hakenut aina paikalle sellaisen, joka pystyy auttamaan. Välillä tilanne on ollut toisinkin päin ja Ali Osman on ollut se, jonka kielitaidosta on ollut hyötyä.

”Kerran eräs ulkomaalainen mies tuli hakemaan karvasmantelia, mutta hän ei puhunut englantiakaan. Kun selvisi, että hänen äidinkielensä oli arabia, haimme Khansaan avuksi ja hän auttoi miestä löytämään oikean tuotteen.”

Työvoimaa tarvittu lisää

Jaana ja Mika Sara uskovat, että asenteen ansiosta Ali Osmanin kielitaito tulee parantumaan.

”Kun ulkomaalaisena tulee Suomeen ja alkaa hakea töitä, samalla viivalla on aika monta muutakin. Khansaa on päihittänyt monta suomalaista työntekijää, sillä hänellä on kova halu tehdä töitä.”

Kauppiaiden mukaan K-Supermarketin myynti on kasvanut niin kovaa vauhtia, että se aiheuttaa jatkuvaa tarkastelun tarvetta sekä tiloissa että työntekijöiden määrässä.

”Myynti ja asiakasmäärät ovat kasvaneet, ja sama trendi näyttää jatkuvan. Tällä hetkellä meillä on miehistö kunnossa.”