Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kie­li­opin­toi­hin tar­vi­taan va­lin­nan­va­paut­ta

Suomessa jokaisen suomenkielisen suomalaisen tulee opiskella ruotsia. Tämä on voimavarojen tuhlaamista ja haitaksi Suomen kehitykselle sekä taloudelle. Suomenkieliset oppilaat opiskelevat ruotsia, vaikka heidän kotiseudullaan ei olisi lainkaan ruotsinkielisiä suomalaisia.

Pakollista ruotsin opiskelua perustellaan ruotsinkielisten oikeudella saada palvelua omalla kielellään, mutta on järjetöntä pakottaa suomalaisten enemmistö opettelemaan pienen vähemmistön kieltä, jotta suomalaiset voisivat palvella ruotsinkielisiä näitten omalla kielellä.

Pakkaa vielä sekoittaa se, että peruskoulussa hyvin harva oppii ruotsia ja useimmat ruotsia oppineista unohtavat vähäiset ruotsinkielen taitonsa, sillä sitä ei suurimmassa osassa Suomea tarvita.

Olen itse muuttanut Ruotsista Ouluun ja parinkymmenen vuoden aikana olen Suomessa käyttänyt ruotsin kieltä muutaman harvan kerran. Kertaakaan en Suomessa ole Ruotsin suurlähetystön ulkopuolella ruotsin kieltä tarvinnut, mutta olen valinnut puhua sitä ummikon ruotsalaisen tavatessani.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.