Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kieh­to­vat ja kar­mi­vat hä­mä­hä­kit ryö­mi­vät esiin – Oulun yli­opis­ton asian­tun­ti­ja pohtii, voisiko vaa­ral­li­nen mus­ta­les­ki levitä Suomeen

Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutanen kertoo, kuinka hämähäkit lentävät jopa tuhansia kilometrejä. Biologian opiskelijat eivät kauhultaan pystyneet katsomaan mikroskoopilla kuolluttakaan hämähäkkiä.

Hämähäkkeihin törmää vähän joka paikassa tähän aikaan vuodesta.

Kaupoissa myytävissä halloween-hullutuksissa mönkii usein hämähäkkejä ja ruokaohjeissa annetaan neuvoja ällöttävistä hämähäkkileivoksista.

Pitkäsäärisiä lukkeja tuntuu tunkeutuvan talon sisätiloihin kuin kylmää karkuun. Myös metsässä hämähäkinseitit erottuvat syysauringon valossa selvästi kuin läpipääsemättömänä rihmastona.

Ilmaston lämmetessä Suomeen on levinnyt uusia hämähäkkilajeja. Yli-intendentti Marko Mutanen kertoo suurikokoisista tulokkaista. Taustalla olevia lintuhämähäkkejä ei ole sentään Suomen luonnossa tavattu.
Ilmaston lämmetessä Suomeen on levinnyt uusia hämähäkkilajeja. Yli-intendentti Marko Mutanen kertoo suurikokoisista tulokkaista. Taustalla olevia lintuhämähäkkejä ei ole sentään Suomen luonnossa tavattu.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutanen tietää kertoa hyönteistutkijana myös hämähäkeistä – vaikka hämähäkit eivät olekaan hyönteisiä, vaan niveljalkaisiin kuuluva lahko.

Kysytään ensin se tärkein kysymys eli voivatko  hämähäkit olla vaarallisia Suomessa. Nimittäin lähes kaikki maamme hämähäkit ovat myrkyllisiä.

Veden alla asustavaa vesihämähäkkiä pidetään myrkyllisimpänä luonnonvaraisena  hämähäkkinä Suomessa.

– Vesihämähäkin purema vastaa vaikutukseltaan ampiaisen pistoa. Sen purema on kuitenkin harvinainen. En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi kertonut omakohtaisesti puremasta, Mutanen selittää.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.