Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kevan toi­mi­tus­joh­ta­ja Merja Ailus eroaa vi­ras­taan

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa virastaan. Hallitus hyväksyi irtisanoutumisen yksimielisesti, kertoo puheenjohtaja Laura Räty (kok.).

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa virastaan. Hän jätti myöhään perjantai-iltana irtisanomisilmoituksensa.

Kevan hallitus hyväksyi puheenjohtaja Laura Rädyn (kok.) mukaan eroamisen yksimielisesti. Virkaa tekevänä toimitusjohtajana aloittaa varatoimitusjohtaja Pekka Alanen.

– Emme kommentoi sopimuksen syntymiseen liittyviä asioita, Räty ilmoitti.

Kevan hallitus oli koolla yli kuusi tuntia. Varsinainen kokous oli lyhyt, koska lähes iltakymmeneen asti neuvoteltiin Ailuksen eropaketin ehdoista.

Eroava Ailus saa johtajasopimuksen mukaisen korvauksen 303 000 euroa, joka vastaa vuoden palkkaa etuineen. Keva julkisti sopimustekstin kokouksen jälkeen. Ailuksen virkasuhde päättyy 6. joulukuuta. Hän saa käyttää työsuhdeasuntoaan toukokuun alkuun asti, mutta luovuttaa kulkukorttinsa viimeistään maanantaina.

– Pidänkö sitä kohtuullisena vai en, sitä minun ei ole syytä kommentoida, Räty sanoi.

–  Täytyy huomioida tässä kohtuullisuuskeskustelussa, että jokaisella on oikeus niihin palkkoihin ja korvauksiin, jotka sopimuksessa on määritelty.

Kaikkea ei kerrota

Rädyn mukaan Ailuksen lähtö perustuu luottamuspulaan. Hän kertoi, että kaikki asiaan vaikuttaneet tekijät eivät ole tulleet julki.

– Omaan epäluottamukseeni liittyy hyvin moni asia, jotka eivät kaikki ole olleet julkisuudessa. Itse arvioin luottamusta lähinnä arvostelukyvyn kautta, Räty sanoi.

Hän kiisti, että Ailuksen epäluottamuksen synty liittyisi tämän saamiin etuisuuksiin.

–  Siellä on ollut epäselvyyksiä sosiaaliturvan vastaanottamisessa, epäselvyyksiä kilpailulainsäädännön tulkinnassa, hankinnassa. Ei se liity kohtuuteen millään tavalla.

Räty ilmoitti jo aiemmin viikolla menettäneensä luottamuksensa Ailukseen. Räty katsoi, ettei Ailuksella ole enää edellytyksiä johtaa Kevaa. Ailus ehti jo vastata, ettei aio erota.

Eläkeyhtiöiden etuisuuksia pitää miettiä

Rädyn mukaan Kevassa tarvitaan nyt perusteellinen johtamisjärjestelyjen, mutta myös toimintatapojen uudistus. Hän oli tyytyväinen siihen, että Kevan hallitus pystyi tekemään vaikean ratkaisun yksimielisesti.

– Kyllä eläkeyhtiöissä on selkeästi tarvetta miettiä etuisuuskysymyksiä. Se on ajan henki, Räty sanoi.

Hän ennakoi, että Kevan seuraavan toimitusjohtajan valinnan yhteydessä keskustellaan uudelleen kohtuullisuudesta.

– Minulle tärkeintä on, että Kevaan palaa työrauha. Jatkuva myllytys ei ole Kevan eikä eläkkeensaajien etu, Räty sanoi.

Ailuksen työsuhde-edut nousivat esille, kun Helsingin Sanomat uutisoi Ailuksen työsuhdeasunnon kalliista remontista ja siitä, että autoedun käytössä oli mahdollisesti kierretty hankintalakia.

Kevasta kerrotaan, että hallituksen aiemmin määräämä sisäinen tarkastus ja kohdennettu tilintarkastus viedään aiempien suunnitelmien mukaisesti loppuun. Arvio on, että näiden tulokset ovat Kevan hallituksella viimeistään 18. joulukuuta.