Mainos

Kes­kus­tel­kaa enemmän

Muhoksella keskusteltiin hyvistä hankinnoista – Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa vuorovaikutuksen merkitystä.

Muhoksella järjestetyssä hankintaillassa vieraili Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Myös Tiina Talala (vas.) ja Muhoksen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kumpula korostavat kommunikoinnin merkitystä kaikessa yritystoiminnassa.
Muhoksella järjestetyssä hankintaillassa vieraili Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Myös Tiina Talala (vas.) ja Muhoksen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kumpula korostavat kommunikoinnin merkitystä kaikessa yritystoiminnassa.
Kuva: Anni Jyrinki

Markkinavuoropuhelun ja keskustelun merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan hyvistä hankinnoista. Kunnan ja yrittäjien välisiin hankintoihin on viime vuosina saatu mukavasti muutoksia aikaan, mutta työsarkaa riittää toki edelleen.

Menestyvät yritykset pitävät kunnan elinvoimaisena”, korostaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Ja erityisesti pienellä paikkakunnalla kunnan tekemät hankinnat voivat olla elintärkeitä yrityksille ja siksi kuntien hankintapolitiikkaan on syytä kiinnittää nyt kovasti huomiota. Hyvästä yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet.

Kilpailutus reilummaksi

”Kunnat tekevät hankintoja usein liian isoina kokonaisuuksina, jolloin pk-yritykset eivät pysty osallistumaan tarjouskilpailuun eli paikallinen elinvoima katoaa”, Pentikäinen harmittelee ja toivoo, että hankinnat opittaisiin jakamaan pienenpiin palasiin.

”Ongelmana on myös se, että kunnat ostavat toisiltaan tai vain kunnan omilta yhtiöltä ilman kilpailutusta. Silloin luonnollisesti pk-yrityksiä kuolee ja monopoleja syntyy.”

”Lainsäädäntö sanoo, että kaikki yli 60 000 euron hankinnat pitää kilpailuttaa, mutta miksi ei voisi kilpailuttaa pienempiäkin, vaikka mitään pakkoa ei olekaan”, Pentikäinen hoksauttaakin.

Suomessa sekä kunnat, että yritykset ovat pieniä ja nämä kaksi on saatava paremmin kohtaamaan toisensa. Tämä on viesti, jota Pentikäinen korosti Muhoksella huhtikuun lopulla järjestetyssä Hankintaillassa.

Suomessa on kaikkiaan hieman vajaa 300 000 yritystä, joista mikroyrityksiä on reilu 93 prosenttia ja yksinyrittäjien määrä kasvaa koko ajan. Samaan aikaan eniten työpaikkoja syntyy pk-yrityksiin.

Tällainen tilanne on myös Muhoksella.

”Täällä ei ole yhtään yritystä, joka työllistäisi yli 100 henkeä. Iso yritys tuo mukanaan pienempiä. Muhoksen on haluttava yrityksiä kuntaan ja mahdollistettava parhaansa mukaan omilla toimillaan yritysten kasvu”, Pentikäinen painottaa.

Kannattaa pyytää apua

”Pk-yrityksille kunta on usein turvallinen asiakas. Sopimukset ovat selkeitä ja maksut tulevat ajallaan”, arvioi Muhoksen kunnan tekninen johtaja Kari Mikkonen.

Mutta hankinta ja tilaaminen eivät aina ole yksinkertaisia prosesseja.

”Tilaajan ensinnäkin pitää tietää, mitä on tilaamassa ja mitä se maksaa. Meillä on Muhoksella linjaus, että pidämme kunnalla itsellämme osan palvelutuotannosta ja kilpailutamme osan. Se toimii meillä.”

Vuoropuhelun merkitystä korostaa myös Mikkonen.

”Otetaan esimerkiksi vaikka maanrakennus. Jo ennen tarjouspyyntöä kannattaa kunnan järjestää markkinavuoropuhelu yrittäjien kanssa”, jatkaa aiheesta Tiina Talala, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvoja ja muutosagentti.

Talala auttaa kuntia tekemään parempia hankintoja ja yrittäjiä tekemään parempia tarjouksia.

Hankintoihin ja kilpailutukseen sekä markkinavuoropuheluiden aloittamiseen on saatavilla monenlaista apua kaikille osapuolille.

”Minuun voi aina ottaa yhteyttä. Lisäksi kannattaa tsekata esimerkiksi nettiosoite hankintakeino.fi”, Talala vinkkaa.