Kes­kus­pe­su­lan pur­ku­työt alkavat sai­raa­la­työ­maal­la hel­mi­kuus­sa, toisen vaiheen ra­ken­ta­mi­nen odottaa STM:n poik­kea­mis­lu­paa

Jos rakentamisen aloittaminen viivästyy, sillä on heijastusvaikutuksia

Sairaalan toista vaihetta aletaan valmistella helmikuussa keskuspesulan purkutöillä.
Sairaalan toista vaihetta aletaan valmistella helmikuussa keskuspesulan purkutöillä.
Kuva: OYS

Sairaalahanke on edennyt siihen pisteeseen, että keskuspesulan purkutyöt alkavat helmikuussa.

Purkutyöt eivät vaikuta sairaalan toimintaan: uusi pesula on aloittanut toiminnan Ruskossa jo viime vuoden puolella.

Myös lähellä sijaitsevat avohoitotalo ja väistöleikkaussalit jatkavat toimintaansa keskeytyksettä.

Purettavan kiinteistön tilalle on tarkoitus rakentaa muun muassa apteekin puhdastilat, Nordlabin tilat, hammas- ja suusairauksien poliklinikka, leikkaussaleja tukitiloineen, syöpätautien vuodeosastot ja poliklinikka sekä tilavaraus kahdelle sädehoitobunkkerille.

OYS2030-projektin ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio kertoo, että toisen vaiheen rakentaminen odottaa kuitenkin edelleen sosiaali- ja terveysministeriön poikkeamislupaa.

– Poikkeamislupaa on haettu heinäkuun ensimmäisinä päivinä. Nyt odotetaan päätöstä. Voisi jo pohtia, että pitäisikö olla huolissaan. Jos rakentamisen aloittaminen viivästyy huomattavasti, sillä on heijastusvaikutus moneen asiaan.

Tampio ei ole ainoa aikatauluista huolestunut. Myös Oulun vaalipiirin kansanedustajat julkaisivat viime viikolla kannanoton, jossa vaadittiin ripeyttä sairaalan toisen vaiheen etenemisluvan käsittelyyn.

– Koko päivitetty suunnitelma perustuu siihen, että joudutetaan rakentamista ja vältytään turhilta ja kalliilta väistöiltä. On iso merkitys koko hankkeen tavoitteiden onnistumisen kannalta, että lupa saadaan, Tampio sanoo.

NCC valittiin toisen vaiheen päätoteuttajaksi syksyllä, ja hankesuunnitelma hyväksyttiin sairaanhoitopiirin valtuustossa joulukuussa.

Keskuspesulan purkutöiden jälkeen alueella tehdään muun muassa tunneli- ja viemäritöitä. Samalla käynnistetään myös rakennuslupaprosessi. Toisen vaiheen uudisrakentaminen voisi alkaa alkukesästä. – Kaikki riippuu siitä, milloin saamme poikkeamisluvan rakentamiselle.

Forum24 kysyi STM:n erityisasiantuntija Jussi Lindiltä lupakäsittelystä, mutta hän viestitti, ettei voi kommentoida mitään keskeneräisestä, valmistelussa olevasta asiasta.

Aikataulusta edellä

Jos ei oteta huomioon viivästynyttä lupaprosessia, Tampion mukaan koko sairaalahanke on tavoiteaikataulua huomattavasti edellä.

– Saattaa olla, että ensimmäinen vaihe valmistuu jopa puoli vuotta tavoiteaikataulua aikaisemmin. Näyttää myös siltä, että pysymme budjetissa.

Ensimmäisen vaiheen eli ydinsairaalan uudisrakennusten pitäisi valmistua vaiheittain vuosien 2022–2023 aikana.

Toisen vaiheen ensimmäisen osuuden pitäisi olla valmis vuonna 2024. Toisen vaiheen toinen osuus voidaan rakentaa vasta, kun ensimmäinen on valmis. Sen tavoite on olla valmis vuoteen 2028 mennessä.

niina.hentila@forum24.fi