Kesko pääsi irti Fen­no­voi­mas­ta – 200 mil­joo­nan euron osuus ydin­voi­ma­las­ta menee myy­tä­väk­si

Välimiesoikeus ratkaisi Keskon ja Fennovoiman muiden kotimaisten osakkaiden omistuskiistan Keskon eduksi.

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle suunnitellaan venäläisen Rosatomin ydinvoimalaa.
Pyhäjoen Hanhikivenniemelle suunnitellaan venäläisen Rosatomin ydinvoimalaa.
Kuva: Fennovoima

Välimiesoikeus ratkaisi Keskon ja Fennovoiman muiden kotimaisten osakkaiden omistuskiistan Keskon eduksi.

Kesko ilmoitti toissa keväänä, ettei sen kiinteistöyhtiö Kestra osallistu ydinvoimalan jatkorahoitukseen. Fennovoiman kotimaisia omistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF katsoi, että Kestra on sitoutunut rahoittamaan hanketta loppuun asti. Osapuolet sopivat, että asia ratkaistaan välimiesmenettelyssä.

Välimiesoikeuden tänään tiistaina antama ratkaisu merkitsee, että Kesko pääsee lähes kokonaan eroon nykyisestä kolmen prosentin omistusosuudestaan Pyhäjoelle rakennettavasta ydinvoimalasta. Fennovoiman kotimaisia osakkaita edustava Voimaosakeyhtiö SF joutuu nyt etsimään Keskon osakkeille uuden isännän.

– Mahdollista on, että se on joku nykyisistä omistajista, tai sitten joku muu, sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Jussi Lehto.

Hanhikiven ydinvoimala on noin seitsemän miljardin euron kokonaisinvestointi. Keskolta vapautuva osuus siitä on siis noin 200 miljoonaa euroa.

Lehdon mukaan Voimaosakeyhtiö SF pyrkii ratkaisemaan omistuskysymyksen mahdollisimman pian.

– Hankkeeseen tulee paljon ulkopuolista rahoitusta ja tämä on sellainen osuus, että aika pitkälle saadaan mennä ennen kuin alkaa olla minkäänlaisia rahahuolia.

Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoiman osakkeista 66 prosenttia. Keskon noin kolmen prosentin osuuden lisäksi rahoitussitoumus puuttuu yhä 0,9 prosentin osuudelta, jolle ei ole vielä löydetty omistajaa.

– Mutta siihen meillä on olemassa pääomat, Lehto huomauttaa.

Lehto korostaa, ettei välimiesoikeuden ratkaisu vaaranna Fennovoimalle asetettua kotimaisuusehtoa, jonka mukaan ydinvoimalan omistuksesta vähintään 60 prosenttia tulee olla EU- tai Efta-maissa.