Pesäpallo: Kaleva Live näyttää Lipon lauan­tai­sen ko­ti­ot­te­lun suorana lä­he­tyk­se­nä

Kesän läm­pö­en­nä­tyk­siä luvassa lop­pu­vii­kol­le, mutta ilma ei ole "mi­ten­kään tol­kut­to­man kos­teaa"

Trooppisia öitäkin saattaa olla tulossa.

Helsinki

Sää lämpenee entisestään loppuviikkoa kohden, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen. Keskiviikkona todennäköisesti rikkoutuu 30 asteen raja ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Ainakin Etelä-Suomessa on mahdollista, että 30 asteen päiviä tulee neljä peräkkäin aina lauantaihin saakka.

– Tampere–Lappeenranta-linjan eteläpuolella ollaan vielä lauantaina hellemassassa. Ehkä jopa sunnuntainakin ihan lounaisimmassa Suomessa. Kolme varmaa päivää on, jossa 30 astetta näyttää todennäköiseltä, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa sunnuntaista eteenpäin voi olla epävakaisempaa säätä luvassa, ja ensi viikon alussa lounaasta saattaa tulla sateita, joiden myötä lämpötilat kylmenevät.

– Vähän aikaa voi olla, että ei ole hellelukemia, mutta ei näytä erityisen koleaksikaan menevän. Jos ei sada, niin ollaan taas 25 asteen pinnassa, Korhonen sanoo.

Tiistaina 30 asteen rajaa lähimmäksi päästiin Kouvolan Utissa, jossa jääkärirykmentti sai hikoilla 29,1 asteen lämpötilassa. Jaetulle kakkossijalle 28,7 asteen mittarilukemilla pääsivät muun muassa Liperi, Hattula ja Jyväskylä.

Seuraavaa 30 asteen rupeamaa saadaan Korhosen mukaan vähän aikaa odotella. Ensi viikolla Lapin pohjoisosissa lämpötilat voivat laskea 10 asteen tienoille, ja maan sisäiset lämpötilaerot voivat olla jopa 20 astetta etelän ja pohjoisen välillä.

Trooppisia öitä ehkä loppuviikosta

Trooppisia öitä – eli öitä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen – voi olla luvassa loppuviikosta.

Tähän mennessä tukalilta öiltä on säästytty, sillä korkeista lämpötiloista huolimatta ilma on ollut kuivaa. Korhosen mukaan helteet eivät ole olleet mitenkään erityisen tukalia.

– Pahempaakin voisi olla. Ei vielä mitenkään tolkuttoman kosteaa ole, mutta ehkä perjantain tai lauantain vastainen yö voi olla sellainen (trooppinen). Pääosin ollaan öisin 20 asteen kylmemmällä puolella vielä.

Tiistain helteet mukaan lukien kesäkuussa on ollut Korhosen laskujen mukaan 15 sellaista päivää, jolloin ainakin jossain päin Suomea mittari on noussut hellelukemiin eli 25 asteeseen.