Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ke­räi­li­jät pe­las­ti­vat saa­me­lais-rum­mun polt­ta­mi­sel­ta

Saamelaismuseo Siidan intendentti Arja Jomppanen ei näe pyhien esineiden näytteillepanossa eettisiä ongelmia.

Saamelaismuseo Siidan intendentti Arja Jomppanen ei näe pyhien esineiden näytteillepanossa eettisiä ongelmia. Tukholman Nordiska Museetista lainassa olevaa muinaisten saamelaisten samaanirumpua käsitellään Siidassa kuten muitakin museoesineitä. Jollakin tavalla esineen luonne kuitenkin sanelee sen esillepanoa.

”Se on pyritty nostamaan esille neutraalisti, liikaa lavastamatta. Ei ole esimerkiksi lähdetty tekemään installaatiota, jossa nukke soittaisi rumpua”, Jomppanen kertoo.

Rumpu on irrotettu ympäristöstään Suomen Lapista jo 1600-luvulla. Näyttelyesineenä säilynyt samaanirumpu on oikeastaan onnekas, sillä tuohon aikaan lukuisia saamelaisrumpuja poltettiin pappien käännyttäessä saamelaisia luonnonuskosta kristinuskoon.

Pitkään Siidassa työskennellyt Jomppanen ei uransa varrelta muista yhtään tapausta, jossa museokävijät olisivat loukkaantuneet näyttelyesineistöstä. Eettisistä syistä näytteille ei laiteta esimerkiksi ihmisluita, joita vielä 1930-luvullakin kaivettiin haudoista tutkimusmielessä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa intiaanikulttuureista säilyneitä esineitä pyritään museoissa kohtelemaan niitä alunperin koskeneiden sääntöjen mukaan.

”Jos on olemassa tieto, että jokin rituaaliesine tai muu on tarkoitettu vain miesten käsiteltäväksi tai vain naisten, museoväki siellä noudattaa näitä sääntöjä”, Jomppanen kertoo.

Saamelaisalueilla yksi kysymys on luonnossa olevien pyhien paikkojen sijainnin paljastaminen.

Jomppasen mukaan linja on se, että jo yleisessä tiedossa olevista pyhistä paikoista puhutaan. Silloin, kun tutkijat saavat selville jonkin ennalta tuntemattoman pyhän paikan, tietoa siitä ei yleensä levitetä suurelle yleisölle.