Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ken­no­asun­not eivät Ou­lus­sa­kaan luo viih­tyi­sin­tä kau­pun­kia

Monissa kaupungeissa, Oulussakin, on menossa takaperoinen kehitys: asumisväljyyden kasvu on vaihtunut lisääntyväksi ahtaudeksi. Kaavoittajan ja lupien myöntäjien on tiukennettava otettaan. Rakentamisen pitää tapahtua asukkaiden ehdoilla.

Asumisen tarpeet ja toiveet vaihtelevat ihmisillä elämänvaiheen mukaan. Kun eletään yksin tai kaksin, selvitään pienessäkin asunnossa. Kun samalla jääkaapilla asioivien määrä kasvaa, tarvitaan tilaa.

Pitkän jakson trendi on Suomen kaupungeissa ollut asumisväljyyden kasvu. Sen voi olettaa lisänneen myös asumisviihtyvyyttä.

Viime vuosikymmenellä voimistui kuitenkin yllättävästi toisensuuntainen kehitys. Asuntojen kokoa on etenkin kasvukeskuksissa alettu kutistaa. Uusien kerrostalojen ohella piirre näyttää jossain määrin tarttuneen rivitalorakentamiseen.

Asuntojen myynti-ilmoitusten "tehoneliöiden" takana on nyt usein yksiön neliömäärään puristettuja kaksioita tai perinteisen kaksion kokoisia kolmioita.

Kuten Kaleva kertoi, Oulussa tutkimusnäyttöä yksiöiden koon pienentymisestä on ainakin Toppilansalmen alueelta, jossa on uusia kerrostaloja. Yksiöiden keskikoko alueella on nyt 28 neliömetriä, kun se vain kolme vuotta sitten oli viisi neliötä suurempi.

On lähes akrobaattinen suoritus sisällyttää miniasuntoihin keittiö tai keittotila, wc-kylpyhuone, jonkinlainen oleskelutila ja vielä kohtuullinen määrä säilytystilaa. Seurauksena on usein se, että kalustamiseen on vain yksi mahdollinen malli.

Toppilansalmen aluetta kuvattuna Höyrymyllyntiellä.
Toppilansalmen aluetta kuvattuna Höyrymyllyntiellä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.