Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ken­no­asun­not eivät Ou­lus­sa­kaan luo viih­tyi­sin­tä kau­pun­kia

Monissa kaupungeissa, Oulussakin, on menossa takaperoinen kehitys: asumisväljyyden kasvu on vaihtunut lisääntyväksi ahtaudeksi. Kaavoittajan ja lupien myöntäjien on tiukennettava otettaan. Rakentamisen pitää tapahtua asukkaiden ehdoilla.

Asumisen tarpeet ja toiveet vaihtelevat ihmisillä elämänvaiheen mukaan. Kun eletään yksin tai kaksin, selvitään pienessäkin asunnossa. Kun samalla jääkaapilla asioivien määrä kasvaa, tarvitaan tilaa.

Pitkän jakson trendi on Suomen kaupungeissa ollut asumisväljyyden kasvu. Sen voi olettaa lisänneen myös asumisviihtyvyyttä.

Viime vuosikymmenellä voimistui kuitenkin yllättävästi toisensuuntainen kehitys. Asuntojen kokoa on etenkin kasvukeskuksissa alettu kutistaa. Uusien kerrostalojen ohella piirre näyttää jossain määrin tarttuneen rivitalorakentamiseen.

Asuntojen myynti-ilmoitusten "tehoneliöiden" takana on nyt usein yksiön neliömäärään puristettuja kaksioita tai perinteisen kaksion kokoisia kolmioita.

Kuten Kaleva kertoi, Oulussa tutkimusnäyttöä yksiöiden koon pienentymisestä on ainakin Toppilansalmen alueelta, jossa on uusia kerrostaloja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.