Tilaajille

Kel­lon­ajan siir­te­lyl­le ei näy loppua vie­lä­kään – "Korona on varmaan prio­ri­soi­nut uusiksi niitä asioi­ta, joista nyt yli­pään­sä kes­kus­tel­laan EU:ssa"

Päätöksenteko kesäajasta luopumisesta ei edisty Euroopan Unionissa, koska koronaepidemian hoitaminen menee nyt kaiken edelle. Muut EU-maat tarvitsevat myös lisää tietoa päätöstensä pohjaksi, kertoo yksikön johtaja Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ensi viikonloppuna siirrämme jälleen kelloja tunnin taaksepäin, kesäajasta takaisin normaaliaikaan. Euroopan parlamentti äänesti maaliskuussa 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti mietinnössään, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.

Joko kellonajan siirtely loppuu ensi vuonna, yksikön johtaja Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöstä?

– EU:n päätöksenteko tapahtuu kolmikannassa, eli parlamentti, Euroopan neuvosto ja komissio yhdessä tätä asiaa käsittelevät. Komissio on siitä ehdotuksensa tehnyt, parlamentti on siitä mietintönsä antanut, mutta EU:n neuvoston eli jäsenmaiden näkemys vielä puuttuu. Jotta EU:n neuvosto käsittelisi asiaa, se edellyttäisi, että Saksa puheenjohtajamaana toisi sen työryhmäkäsittelyyn. Kun asia ei ole edennyt sinne, nyt ei ole tietoa siitä, millä aikataululla EU:n neuvoston näkemystä tähän voitaisiin odottaa.