Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ka­zaks­ta­nin pre­si­den­tin mukaan mie­len­osoit­ta­jien kanssa ei neu­vo­tel­la ja joukot ampuvat va­roi­tuk­set­ta

Sisäministeriön mukaan 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni. Presidentin mukaan venäläisjoukot turvaavat strategisia kohteita.

Almaty
Mellakkavarusteisia poliiseja maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa.
Mellakkavarusteisia poliiseja maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa.
Kuva: STR

Kazakstanin presidentin mukaan maan levottomuuksien tukahduttamisessa ei ole sijaa keskusteluille.

Presidentin mukaan joukot avaavat tarvittaessa tulen varoituksetta. Mielenosoittajien kanssa ei neuvotella, sanoi presidentti Kassym-Jomart Tokajev televisiopuheessaan perjantaina.

Presidentin mukaan "aseistetut rosvot", jotka muun muassa hyökkäsivät maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn, tullaan tuhoamaan. Tokajevin mukaan kaupunkiin hyökkäsi 20 000 "rosvoa".

Tokajev kiitti myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että tämä lähetti Kazakstaniin Ivy-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja.

Kazakstanin sisäministeriö kertoi aikaisemmin, että 26 mielenosoittajaa, joita ministeriö kutsuu aseistetuiksi rikollisiksi, on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni. Turvallisuusjoukkoihin kuuluvia on kuollut 18 ja liki 750 on haavoittunut.

Presidentti väitti jo aikaisemmin perjantaina aamulla tiedotteessa, että maahan on saatu pääosin palautettua perustuslain mukainen järjestys.

– Laillisuutta valvovat joukot tekevät kovaa työtä. Perustuslaillinen järjestys on saatu pääosin palautettua kaikille alueille, presidentin lausunnossa sanottiin.

Seitsemisenkymmentä tiesulkua on pystytetty ympäri maata.

– Paikallisviranomaiset tarkkailevat tilannetta, mutta terroristit käyttävät yhä aseita ja vahingoittavat siviiliomaisuutta. Siksi terrorismin vastainen operaatio jatkuu, kunnes militantit on saatu täysin tuhottua.

Venäläisjoukot viipyvät "rajoitetun ajan"

Tokajevin mukaan CSTO:n joukot viipyvät maassa vain niin kauan kuin tarve vaatii.

– Tämä joukko viipyy maassa rajoitetun ajan, ja sen tehtävänä on suojella ja varmistaa strategisten kohteiden turvallisuutta, presidentti ilmoitti lausunnossaan.

Presidentin mukaan myös muihin toimiin maan vakauttamiseksi on ryhdytty, mutta niitä ei lausunnossa yksilöity tarkemmin. CSTO kertoi jo torstaina lähettäneensä maahan sotilasapua. Uutistoimisto Tassin mukaan sotilaat ovat "rauhanturvaajia".

Yhdysvallat on varoittanut Kazakstaniin saapuneita venäläisjoukkoja ottamasta valvontaan Kazakstanin instituutioita.

Maan levottomuudet alkoivat Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Nestekaasua käytetään Kazakstanissa laajasti autojen polttoaineena. Torstaina maan hallinto yritti tasapainottaa tilannetta väliaikaisin myönnytyksin. Hallinto kertoi, että Kazakstan asettaa hintarajat muun muassa nestekaasulle ja bensiinille kuuden kuukauden ajaksi.

Lisäksi hallinto on kieltänyt väliaikaisesti ainakin joidenkin ruokatarvikkeiden viennin tasapainottaakseen sosiaalisesti merkittävien ruokatuotteiden hintoja. Vientikielto koskee muun muassa naudanlihaa ja perunoita.


Päivitetty kauttaaltaan kello 11.27.