Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Ka­zaks­ta­nin poliisi kertoo "e­li­mi­noi­neen­sa" kym­me­niä mie­len­osoit­ta­jia

Mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Sekasorron keskellä olevan maan sisältä on vaikea saada tarkkaa kuvaa internetyhteyksien ollessa poikki.

Almaty/Helsinki
Mellakkavarusteisia poliiseja Almatyssa keskiviikkona.
Mellakkavarusteisia poliiseja Almatyssa keskiviikkona.
Kuva: STR

Kazakstanin levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä, kertoo maan terveysministeriö venäläisuutistoimistojen mukaan.

Haavoittuneista lähes 400 on viety sairaalaan ja yli 60 ihmistä on tehohoidossa, kertoi maan apulaisterveysministeri Khabar-24-uutiskanavalle.

Keski-Aasian Kazakstanissa poliisi kertoi aiemmin venäläismedian mukaan "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa eilen illalla. Interfaxin, Tassin ja RIA Novostin siteeraama poliisi kuvaa mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi.

Uutistoimisto AFP tulkitsee poliisin tarkoittavan, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Tass on aiemmin kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. AFP:n kirjeenvaihtaja on puolestaan raportoinut, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto. Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet estää protestoijia valtaamasta rakennusta muun muassa kyynelkaasun avulla.

AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olevan liekeissä.

Mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja.

Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa ja varmistettuja tietoja. Tass kertoo, että entisessä pääkaupungissa Almatyssa ei ole lainkaan internetyhteyksiä. Uutistoimisto kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät ole toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi.

Internetiä tarkkailevan NetBlocks-järjestön mukaan yhteydet ovat olleet paikalliseen aikaan aikaisesta aamusta lähtien poikki maan laajuisesti.

Sotilasapua Kazakstaniin

Energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö on kertonut lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua. Maan presidentti Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

– Aion toimia mahdollisimman tiukasti. Yhdessä selviämme tästä mustasta ajanjaksosta Kazakstanin historiassa, presidentti on sanonut.

Presidentti on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta maan isoimman kaupungin Almatyn lentokentälle. Hänen mukaansa maan ilmavoimat käyvät taistelua kaupungin lähettyvillä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Kansallinen poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron. Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila. Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa. Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.