Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Ka­zaks­tan pyytää Ve­nä­jäl­tä ja muilta ex-neu­vos­to­ta­sa­val­loil­ta so­ti­laal­lis­ta apua le­vot­to­muuk­sien tu­kah­dut­ta­mi­sek­si

Energian hinnan nousun takia alkaneet mielenosoitukset ovat paisuneet laajamittaisiksi levottomuuksiksi ja keskiviikkoiltana maahan julistettiin kansallinen poikkeustila.

Almaty
Mellakkapoliisit olivat Almatyn kaduilla keskiviikonna.
Mellakkapoliisit olivat Almatyn kaduilla keskiviikonna.
Kuva: STR

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev on pyytänyt entisistä neuvostotasavalloista koostuvan Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn jäsenvaltioiden perustamalta kollektiiviselta turvallisuusjärjestöltä sotilaallista apua maan levottomuuksien tukahduttamiseksi.

Sotilasliiton jäseniä ovat muun muassa Venäjä, Valko-Venäjä ja Armenia.

Tokajev kertoo Kazakstanin valtiontelevisiossa vedonneensa sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

Presidentin mukaan maan laajamittaisia levottomuuksia johtavat terroristijengit, jotka ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Energian hinnan nousun takia alkaneet mielenosoitukset ovat paisuneet laajamittaisiksi levottomuuksiksi ja keskiviikkoiltana maahan julistettiin kansallinen poikkeustila. Aiemmin samana päivänä presidentti Tokajev hyväksyi hallituksen eron.

Vahvistamattomien tietojen mukaan entisen pääkaupungin Almatyn lentokenttä on päätynyt mielenosoittajien hallintaan. Tilanteesta maan sisällä on vaikea saada tarkkaa kuvaa, sillä muun muassa internetyhteyksien kerrotaan olevan poikki.

Venäläisuutistoimisto Tassin kirjeenvaihtaja puolestaan kertoi aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa.

Mielenosoittajilla kerrotaan olleen muun muassa kivääreitä ja kranaatteja. Presidentin virka-asunnon kerrotaan olleen savun ympäröimä, kun taas läheiset talot olivat liekeissä. Lainvalvontaviranomaiset jättivät uutistoimiston mukaan rakennuksen ampumavälikohtauksen jälkeen.

Protestoijien aseistuksesta on liikkunut kuitenkin eriäviä tietoja ja esimerkiksi qatarilaismedia al-Jazeera kertoi aiemmin mielenosoittajien tunkeutuneen Almatyn pormestarin toimistoon nuijin ja metalliputkin varustautuneena.

Presidentti lupaa vastata levottomuuksiin kovin ottein

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Maan johto on ottanut kovan linjan levottomuuksien lopettamiseksi, ja poliisit ovat käyttäneet väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan.

YK ja EU ovat kehottaneet kumpaakin osapuolta osoittamaan itsehillintää. Yhdysvallat puolestaan esitti vastaavan pyynnön kazakstanilaisviranomaisille ja sanoi, että mielenosoittajilla tulisi olla oikeus osoittaa mieltään rauhanomaisesti.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan yli 200 ihmistä on pidätetty levottomuuksissa. Lisäksi lähes sadan poliisin kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa.

Presidentti Tokajev kertoi keskiviikkona vastauksensa levottomuuksiin olevan kova ja vakuutti kansalaisille, ettei aio jättää virkaansa. Hän painotti olevansa presidenttinä vastuussa kansalaisten turvallisuuden ja rauhan suojelemisesta.

Presidentti väitti myös maassa hyökätyn lainvalvontaviranomaisia vastaan. Hänen mukaansa useita lainvalvojia olisi myös kuollut tai haavoittunut.

Mielenosoituksissa ei ole kyse vain kaasusta

Keski-Aasian maihin perehtynyt tutkija Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista kertoo, että nestekaasun hinnannousu oli pelkkä sytyke maassa puhjenneille levottomuuksille.

– Kyse ei tietenkään ole vain kaasusta, vaan pinnan alla on kuplinut jo pidempään tyytymättömyyttä. Mielenosoittajien mielestä Kazakstanin poliittinen järjestelmä ei toimi.

Silvan ei anna suurta painoarvoa hallituksen erolle. Hänen mukaansa kynnys hallituksen hajottamiseen on Kazakstanissa matalampi kuin monessa muussa maassa.

Hinnannousu tapahtui kuluttajille yllätyksenä, mutta oli osa hallinnon suunniteltua siirtymää markkinahinnoiteltuun nestekaasuun. Kaasun hinnannousu kuitenkin kuumensi tunteita, sillä maan länsiosissa ollaan riippuvaisia edullisesta nestekaasusta ajoneuvojen pääpolttoaineena.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.