Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Käyt­tä­jä­tie­to­ja myy­dään, vas­tuu­ta si­säl­lös­tä ei ole – di­gi­jä­tit ovat kas­va­neet yli äy­räi­den

Yhdysvalloissa on herännyt ajatus pilkkoa määräävässä markkina-asemassa olevat digiyhtiöt pienempiin osiin. Amerikkaa hankalammaksi voi osoittautua kiinalaisyhtiöiden yhä laajeneva digiurkinta.

Muutaman suuren teknologiayhtiön markkinavalta herättää yhä enemmän huolestuneisuutta EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Googlen, Facebookin ja Amazonin kaltaisilla yritysryppäillä alkaa olla vaarallisen pitävä ote ihmisten elämästä.

Yhdysvalloissa on tänä kesänä pohdittu, pitäisikö käyttäjätietoja kerääviä ja myytäväksi jalostavia menestyviä teknojättejä paloitella pienempiin helpommin valvottaviin osiin. EU tahtoisi, että yritykset maksaisivat veronsa myös Eurooppaan, jonka maaperällä toimivat.

Kansainväliset digijätit ovat kuitenkin niin määräävässä markkina-asemassa, että sellaista voi olla mahdoton enää purkaa.

Digitalisoituneessa työelämässä on pakko käyttää älypuhelimia tai tietokoneita pystyäkseen toimimaan. Kotiarki alkaa olla verkottunutta, kun uuden polven televisiot, jääkaapit ja unimittarit kokoavat tietoa käyttäytymisestä.

Vapaan tiedonvälityksen kannalta jättiyritysten toiminta on kaikkea muuta kuin toivottavaa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.