Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Kyösti Oi­ka­ri­nen ei yl­lät­ty­nyt Päivi Laa­ja­lan mah­dol­li­ses­ta läh­dös­tä: "No­pei­ta pää­tök­siä uuden joh­ta­jan suhteen ei tehdä"

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen kertoo kuulleensa Laajalan ratkaisusta henkilökohtaisesti etukäteen. Laajalan pyytäminen tehtävään ei yllättynyt.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarisen mukaan Päivä Laajala on tehnyt ansiokasta työtä Oulun eteen.
Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarisen mukaan Päivä Laajala on tehnyt ansiokasta työtä Oulun eteen.
Kuva: Janne Körkkö

Kaleva uutisoi maanantaina, että Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajan virkaa. 

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) kertoo kuulleensa Laajalan ratkaisusta henkilökohtaisesti etukäteen. Laajalan pyytäminen tehtävään ei yllättynyt. 

– Jos johtajan ominaisuuksia mietitään, niin niitä Päivillä kyllä riittää. Päteviä ihmisiä valtakunnan korkeimmille paikoille ei ole hirveän monta, Oikarinen kehuu. 

Laajalan kaudella aloitetuista tärkeistä töistä hän nostaa esiin muun muassa kaupungin talouden tasapainottamisen selvitystyön, pormestarimallin selvitystyön sekä Oulun kaupungin kansainvälisen näkyvyyden parantamisen. Laajala aloitti tehtävässä keväällä 2017. 

– Olemme myös tavanneet paljon kansanedustajia ja ministereitä, ja kaupunki on yhdessä maakunnan ja yliopiston kanssa vienyt eteenpäin muun muassa koheesiorahoitukseen ja raidetilanteeseen liittyviä asioita. Päivi on tehnyt pontevasti näiden asioiden eteen töitä. 

Uutta johtajaa Oululle ei toistaiseksi aleta etsiä. 

– Tässä vaiheessa ei vielä reagoida ollenkaan, kun valinta (Kelan pääjohtajan) on niin monen mutkan takana, Oikarinen sanoo. 

Mikäli Laajala valitaan tehtävään, jatkuu hänen tehtäviensä hoitaminen ensin väliaikaisratkaisun voimin. Kaupunginjohtajan sijainen on protokollan mukaan talousjohtaja, tässä tapauksessa Jukka Weisell

On mahdollista, että pormestarimallia lähdettäisiin viemään eteenpäin nopeutetulla aikataululla. 

– Nopeita päätöksiä mahdollisen uuden johtajan suhteen ei tehdä. 

Oikarinen ei usko, että Laajalan ratkaisun taustalla on kyllästyminen Ouluun. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että Kelan pääjohtajan kaltainen tehtävä houkuttaa.

– Ei tämmöisiä paikkoja aukea kovin usein. Päivi on innostunut ja sitoutunut Oulun asioiden hoitamiseen, ja varmasti toiminta myös sellaisena jatkuu mikäli ei tule valituksi.

Kelan nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2017.

Kelan pääjohtajalla ei ole määritettyä virkakautta, jonka jälkeen tehtävä tulisi haettavaksi. Siten tuleva pääjohtaja voisi jatkaa tehtävässä eläkeikään saakka.

Laajalan lisäksi tehtävään ovat hakeneet muun muassa Kelan kakkosjohtaja, kokoomuslainen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, sosiaalidemokraattinen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ja keskustalainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Juttua päivitetty kello 13.22: lisätty Kyösti Oikarisen puoluekanta.