Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kaupat pois­ta­vat ve­nä­läi­siä tuot­tei­ta hyl­lyis­tään ja yri­tyk­set lo­pet­ta­vat yh­teis­työn Te­boi­lin kanssa – boi­kot­ti koh­dis­tuu kui­ten­kin suo­ma­lai­siin, va­roit­taa jär­jes­tö

Liikennepalvelukappiaat ry julkaisi tiedotteen, jossa muistutetaan Teboil-yrittäjien ja työntekijöiden olevan suomalaisia. Teboil-kauppiaan mielestä boikotti tuntuu kohtuuttomalta.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Tomi Vuokola

Venäjän hyökättyä Ukrainaan ovat useat yritykset ilmoittaneet boikotoivansa venäläistaustaisia yrityksiä ja tuotteita.

Alko, S-ryhmä ja Kesko ilmoittivat maanantaina vetävänsä venäläiset tuotteet pois hyllyistä.

Alko tiedottaa, että se on käynyt viime torstaista lähtien vuoropuhelua muun muassa venäläisiä tuotteita maahantuovien yritysten kanssa. Myös asiakkaat ovat ilmaisseet huolensa asiasta, Alkon tiedotteessa todetaan. Venäläisten tuotteiden myynti keskeytetään maanantaina.

S-ryhmä ilmoitti poistavansa noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta valikoimistaan. Joukossa on elintarvikkeita sekä esimerkiksi urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita käyttötavaroita.

– Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa.

Virossa toimivat S-ryhmän Prismat tekivät vastaavan päätöksen viime perjantaina, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Kesko ilmoitti maanantaina lopettavansa venäläistuotteiden ostamisen sekä tuotteiden viennin Venäjälle.

Kesko omistaa yhdessä liettualaisen yhtiökumppaninsa kanssa neljäsosan valkovenäläisestä rautakauppaketjusta. Kesko tiedottaa, että valkovenäjällä ja Baltian maissa valikoimapäätökset tehdään paikallisesti.

Broman Group ja Tokmanni liittyivät Teboil-boikottiin

Broman Group ilmoitti maanantaina lopettavansa yhteistyön huoltamoyhtiö Teboilin kanssa. Teboilin omistaa venäläisyhtiö Lukoil.

Broman Groupiin kuuluvat Motonet ja Varaosamaailma lopettavat Teboilin tuotteiden myynnin. Lisäksi liikepaikkayhteistyö Teboilin kanssa jäädytetään toistaiseksi.

– Meillä on esimerkiksi Oulun Ritaharjussa Teboilin express-huoltamo Motonet-liikkeen pihassa. Tämä vuokrasopimusta emme voi yksipuolisesti purkaa, toteaa toimitusjohtaja Antti Tiitola.

Tiitolan mukaan liikepaikkayhteistyön jäädytyksessä on kyse siitä, että Teboilin kanssa meneillään olevat ja suunnitellut uudet hankkeet keskeytetään.

Tiitola kertoo, että Broman Groupiin pohdinnoissa otettiin huomioon myös se, että Teboilin työntekijät ovat suomalaisia.

– Koen, ettei meillä suomalaisena perheyrityksenä ollut muuta vaihtoehtoa. Tämä on myös asiakkaidemme tahto.

Myös Tokmanni irtisanoutui venäläisten tuotteiden ja Teboilin tuotteiden myynnistä. Yhtiön tiedotteen mukaan nyt myynnissä olevien tavaroiden tuotto lahjoitetaan Ukrainaan kohdistettuun humanitääriseen apuun.

Liikennepalvelukauppiaat ry: Teboil-boikotti osuu väärään maaliin

Toimialajärjestö Liikennepalvelukauppiaat ry kehotti maanantaina kaikkia huoltoasemilla asioivia lopettamaan Teboil-lakon ja asioimaan suomalaisilla, miehitetyillä huoltoasemilla.

Järjestö perusteli kannanottoaan toteamalla, että Teboil-kauppiaat ovat suomalaisia yrittäjiä, jotka vastaavat itsenäisesti huoltoasemiensa liiketoiminnasta. Huoltoasemat työllistävät Suomessa noin 800 ihmistä, jotka maksavat veronsa Suomeen.

Tiedotteen mukaan asemilla myytävät polttoaineet ostetaan pääosin suomalaisilta ja läntisessä Euroopassa toimivilta kumppaneilta. Järjestö on kuitenkin huolissaan tuontiöljyn suuresta venäläisosuudesta, joka voi jatkossa muodostua haasteeksi.

Liikennepalvelukauppiaat ry tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja ilmoittaa tukevansa Ukrainan kansaa. Siitä huolimatta järjestö kehottaa luopumaan Teboil-boikotista, sillä näkee sen kohdistuvan suomalaisiin yrittäjiin ja työntekijöihin.

Oulun Kaakkurinhovin Teboil-kauppias Jari Pääkkö kuvaa boikottia kohtuuttomaksi reaktioksi juuri sen vuoksi, että se kohdistuu vääriin henkilöihin. Hän kuitenkin iloitsee siitä, että ainakaan toistaiseksi tilanne ei ole näkynyt Kaakkurissa.

– Asiakkaita riittää tavalliseen tapaan, eikä ole edes puheeksi noussut kassalla tämä boikotti. Tuntuuhan tämä kohtuuttomalta, kun juuri selvittiin koronasta.

– Huomiseen päin katsomme kyllä ja toivoa voi, että [Venäjän ja Ukrainan] neuvottelut menisivät hyvin ja maailma voisi palata normaaliin elämään. Sitä varmasti toivomme kaikki.

Juttua päivitetty klo 11.34. Lisätty Broman Groupia koskeva kappale ja tieto otsikkoon. Kello 13.36 päivitetty tietoja Teboil-boikotista, Keskon tiedotteesta sekä Liikennepalvelukauppiaat ry:n kannanotosta.