Retkeily: Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun erä­mai­nen alue löytyi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Jou­lu­kuus­sa 2002 Oulussa lois­ti­vat tier­na­täh­det ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: "Oulun Höyh­tyäl­le en saanut na­vet­taa, täällä kor­ves­sa olen nyt on­nel­li­nen" – Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea emäntä

Kaupan liitto: Vä­hit­täis­kau­pan lii­ke­vaih­don määrä putoaa, os­to­voi­maa tuet­ta­va työn ve­ro­tus­ta ke­ven­tä­mäl­lä

Kaupan liiton mukaan yksi Suomen suurista rakenteellisesta ongelmista on heikko ostovoima verrattuna työn hintaan. Kuvituskuva.
Kaupan liiton mukaan yksi Suomen suurista rakenteellisesta ongelmista on heikko ostovoima verrattuna työn hintaan. Kuvituskuva.
Kuva: Kirsi Junttila

Kaupan liiton tuoreen ennusteen mukaan vähittäiskaupan liikevaihdon määrä putoaa tänä vuonna runsaat 2,5 prosenttia ja ensi vuonna enemmän.

Euromääräisen liikevaihdon kasvu nojaa ainoastaan kustannusten ja hintojen nousuun.

– Jos Suomi ja Eurooppa ajautuvat taantumaan, kaupan pudotus syvenee, tiedotteessa todetaan.

Kaupan liiton mukaan ostovoiman turvaaminen on olennaista kaupan kehitykselle, ja siksi työn verotuksen keventäminen pitäisi olla tulevan hallituksen ykköstavoitteita.

– Nousevalla hinta-palkkaspiraalilla ei ostavoimaa pystytä tukemaan.

– Jos talouskasvu Euroopassa pysähtyy, euro yhä heikkenee, Kiinan koronasulut jatkuvat tai Ukrainan sodan vaikutus energian hintoihin pitkittyy ja syvenee, kauppa voi sukeltaa ennustettua pahemmin. Tämä leikkaisi myös kaupan työllisyyttä, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo tiedotteessa.

Myös positiivisemmat näkymät ovat mahdollisia.

– Korkotason nousu voi jäädä odotettua hillitymmäksi, raaka-aineiden hintojen nousu on jo hidastunut ja energian saatavuuskin voi olla pahimpia pelkoja parempaa, Kurjenoja toteaa.

Työn verotus painaa ostovoimaa ja nostaa hintoja

Nykyinen inflaatio syö kaupan myyntiä eri tavoin. Ensinnäkin kuluttajan suurimpien menoerien, asumisen ja liikkumisen, kallistuminen ei jätä paljoa tilaa kaupan tai muiden kuluttajapalveluiden kasvulle.

Toiseksi ostovoiman supistuminen leikkaa myyntiä. Kolmanneksi asiakkaat siirtävät kulutustaan halvempiin tuotteisiin, ja neljänneksi inflaatiopelot säikäyttävät kuluttajia ja aiheuttavat epävarmuutta.

Kaupan liittoa pelottaakin mahdollinen hintojen ja palkkojen kilpajuoksu, sillä eri toimialojen työvoimakustannukset veroineen kasaantuvat moninkertaisesti juuri kaupan hintoihin, kun se tekee toimintaansa varten tuote- ja palveluhankintoja muilta aloilta.

Kaupan liiton mukaan yksi Suomen suurista rakenteellisista ongelmista on heikohko ostovoima verrattuna työn hintaan. Ostovoiman tukeminen työn verotusta keventämällä pitäisikin olla yksi nykyisen ja seuraavan hallituksen suurimmista veropoliittisista tavoitteista.

Tasaiset, myös pienituloisiin kohdistuvat veronkevennykset saadaan perusvähennyksen, työtulovähennyksen ja valtion tuloveroasteikon yhteismuutoksilla.

Tehokkuutta talouteen saadaan myös muun muassa apteekkijärjestelmää uudistamalla. Myös alkoholimonopolin purkamista on jatkettava.