Ka­tu­kak­ka on po­lii­si­asia – Koirien jä­tök­sis­tä pu­hu­taan paljon, mutta il­moi­tuk­sia niistä ei Oulussa tehdä

Taajama-alueella koirankakan paikka on roskiksessa, ei maahan jätettynä.
Taajama-alueella koirankakan paikka on roskiksessa, ei maahan jätettynä.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Maassamme tuotetaan reilut puoli miljardia koirankakkaa vuodessa. Lukema perustuu Tilastokeskuksen taannoiseen arvioon, jonka mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa ja oletukseen, että koirat ulostavat tavallisimmin pari kertaa päivässä.

Sadoista miljoonista pökäleistä osa jää yleiselle paikalle. Osa ihmisistä tuohtuu nähdessään niitä tuoreeltaan ja erityisesti keväällä, kun niitä paljastuu enemmissä määrin hankien huvetessa. Edelleen osa tuohtuneista purkaa suivaantumistaan paikallisen lehden yleisönosastolle tai tekstaripalstalle ja nykyisin myös sosiaaliseen mediaan.

Syntyy vuosittain toistuva kakkakeskustelu, jota voi pitää yhtä varmana kevään merkkinä kuin muuttolintujen saapumista.

Tämä on poliisiasia

Vuonna 2002 järjestyslakia koskevassa hallituksen esityksessä todettiin, että siihen saakka tilanne koirankakkojen suhteen oli ollut lain näkökulmasta epäselvä. Tämän vuoksi katsottiin tarpeelliseksi ottaa lakiin selkeä säännös, joka velvoittaa erityisesti koiran kiinteän ulosteen keräämiseen taajaan rakennetulla alueella.

– Hevosen tai kissan ulosteesta ei ole aiheutunut vastaavanlaista ongelmaa, hallituksen esityksessä todetaan.

Nyt järjestyslain koirakuria koskevassa pykälässä todetaan, että koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Jos jää, voi poliisi rapsauttaa neljänkympin rikesakon.

Kaupunkialueella lojuva läjä voisi olla siis poliisiasia, mutta ei kovinkaan monen mielestä ole.

– Ilmoituskynnys näissä tuntuu olevan aika korkea, arvioi ylikonstaapeli Antti Tikkanen Oulun poliisilaitokselta.

Vain yksi tehtävä

Tikkanen kävi läpi Oulun poliisin rekistereitä tämän ja viime vuoden osalta. Merkintöjä järjestysrikkomuksista alueella oli kirjattu noin 5300.

Koiria koskevat tehtävät liittyivät yleensä taajamassa irti olleisiin eläimiin ja muutamassa tapauksessa siihen, että koira oli purrut.

Vain yksi tehtävä liittyi jätöksiin. Siinäkään kyse ei ollut yleisemmin puheissa olevasta katukakasta.

– Oulaisissa yksityisellä alueella oli pidetty irti koiraa, joka ilmeisesti säännöllisemmin oli käynyt ulostamassa naapurin pihalle. Partio puuttui asiaan huomautusmenettelyllä, Tikkanen kertoo.

Vaara vältettävissä

Tienposkeen jääneet jätökset aiheuttavat siis enemmän päivittelyä kuin yhteydenottoja asiaa valvovalle viranomaiselle.

Selvää on, että koirankakat koetaan kaupunkiympäristöön kuulumattomiksi ainakin esteettisen haitan vuoksi. Asiaan liittyy kuitenkin myös terveysnäkökulma: ulosteet voivat aiheuttaa vaaran tarttuvien tautien tai loisten leviämisestä. Riski koskee sekä ihmisiä, että eläimiä.

Uhkaa voi kuitenkin torjua omalla menettelyllä ja valvomalla lasten ja lemmikkien toimia.

– Koirankakat eivät aiheuta terveysriskiä, kun niihin ei kosketa, sanoo Oulun kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Outi Tammilehto.

jussi.korhonen@forum24.fi