Katseet tai­vaal­le: Vii­kon­lop­pu­na voi nähdä re­von­tu­lia jopa koko maassa – vä­ri­lois­ton ajan­koh­ta vielä epä­var­ma

Ilmatieteen laitoksen avaruussäässä kerrotaan, että aktiivisuuden alkuaika on epävarma. Revontulia voi nähdä joko lauantai-iltana tai vasta sunnuntaina.

Revontulia saattaa nähdä viikonloppuna jopa koko Suomessa.
Revontulia saattaa nähdä viikonloppuna jopa koko Suomessa.

Revontulia saattaa nähdä viikonloppuna jopa koko Suomessa. Ilmatieteen laitoksen avaruussäässä kerrotaan, että aktiivisuuden alkuaika on epävarma. Revontulia voi nähdä joko lauantai-iltana tai vasta sunnuntaina. 

Revontulien näkemiseen on mahdollisuus, sillä viikonloppuna maapallolle saapuu Auringon koronan aukosta nopea aurinkotuulen virtaus. 

Aurinkotuuli voi ylittää jopa 700 kilometrin sekuntinopeuden, mikä aiheuttaa hyvin todennäköisesti heikon magneettisen myrskyn. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös kohtalainen magneettinen myrsky on mahdollinen. 

– Mikäli magneettinen myrsky tapahtuu keskiyön tienoilla Suomen paikallista aikaa, revontulia esiintyy laajalti, avaruussäässä todetaan. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan ennusteen ajoitus on epävarmaa. Revontulista kiinnostuneita kehotetaankin olevan tarkkaavaisia jo lauantaina. 

– Kannattaa siis seurata tilannetta jo lauantai-iltana, ja jos silloin ei vielä tapahdu mitään, niin uusi seuranta sunnuntai-iltana.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että komeimmillaan revontulet ovat todennäköisesti heti ensimmäisenä yönä aukkotuulen saavuttua. "Jälkinäytöksiä" voi tulla vielä parina seuraavana yönä, avaruussäässä kerrotaan.