Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että ko­ro­na­tes­tei­hin voidaan laittaa vaikka mil­jar­di euroa – ko­koo­muk­sen kan­san­edus­ta­jat tukevat aja­tus­ta

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronatestejä pitää tehdä niin paljon kuin mahdollista.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni
Kuva: Laura Kotila | valtioneuvoston kanslia

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronatestejä pitää tehdä niin paljon kuin mahdollista.

Kulmuni on sitä mieltä, että testaamiseen voidaan laittaa rahaa vaikka miljardi euroa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että koko kansan testaaminen tulisi maksamaan noin miljardin.

Kulmuni sanoo, että valtio joutuu joka tapauksessa ottamaan miljardeja euroja velkaa koronakriisin vuoksi.

Testaamista halutaan lisätä muun muassa siksi, että siitä saatu tieto on tärkeää rajoitusten purkamisten kannalta. Rajoitusten purkaminen on taas elinehto taloudelliselle toiminnalle.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa, Mia Laiho ja Sinuhe Wallinheimo kiittelevät Kulmunin kommentointia testausten lisäämisestä. Kokoomusedustajat esittävät kansallista koronatestiohjelmaa ja vasta-ainetestien tekemistä kaikkien verikokeiden yhteydessä.

– Mittava testausohjelma on välttämätön ennen kaikkea väestömme terveyden suojelemiseksi, mutta myös taloutemme pelastamiseksi. Hallituksen on syytä tehdä päätös kansallisesta testausohjelmasta kehysriihen yhteydessä, sanoo Sari Sarkomaa.

Wallinheimo toteaa, että Suomen testauskäytännöt poikkeavat WHO:n suosituksista.

– Siksi Suomen linjaa koronatestauksessa on selkeyttävä ja testien määrä on nopeasti lisättävä. Tämä edellyttää kaikkien voimavarojen yhdistämistä julkisella, yksityisellä sekä kolmannella sektorilla.