Ka­ta­lo­nian poliisi ei to­tel­lut käskyä ää­nes­tyk­sen es­tä­mi­sek­si, Es­pan­jan poliisi ottanut yhteen ää­nes­tä­jien kanssa

Espanjan poliisin ja äänestäjien yhteenotoissa on El Pais -lehden mukaan loukkaantunut tähän mennessä ainakin 38 ihmistä.

Katalonian poliisin virkamiehet seurasivat vierestä, kun ihmiset saapuivat äänestämään paikalliselle koululle.
Katalonian poliisin virkamiehet seurasivat vierestä, kun ihmiset saapuivat äänestämään paikalliselle koululle.
Kuva: Adria Ropero

Katalonian poliisi ei ole Espanjan keskushallinnon käskystä huolimatta sulkenut äänestyspaikkoja. Espanjan poliisin ja äänestäjien yhteenotoissa on El Pais -lehden mukaan loukkaantunut tähän mennessä ainakin 38 ihmistä.

Espanjan sisäministeriön mukaan myös 11 poliisia on loukkaantunut yrittäessään sulkea äänestyspaikkoja.

Aiemmin aamulla paikalla olevien Espanjan poliisivoimien kerrottiin ampuneen Katalonian itsenäisyyden puolesta äänestämään tulleita kumiluodeilla.

Lisäksi äänestyspaikoilta on katkaistu Internet-yhteys ääntenlaskennan jarruttamiseksi. Tällä hetkellä ääniä rekisteröidään ja lasketaan manuaalisesti.

Barcelonan kaupungin yllä tilannetta seuraavat poliisihelikopterit.

Katalonian aluehallinnon mukaan 73 prosenttia äänestyspaikoista on auki Espanjan poliisin väliintulosta huolimatta.

Monet äänestäjistä olivat paikalla jo aamuyön tunteja estääkseen poliiseja sulkemasta äänestyspaikkoja.

Katalonian aluehallinto on syyttänyt Espanjan keskushallintoa epädemokraattisesta toiminnasta ja väkivallan käyttämisestä äänestäjiä vastaan.

Yhteenotoista huolimatta Espanjan keskushallinnon laittomaksi tuomittu äänestys Katalonian irtaantumisesta Espanjasta on sujunut melko rauhallisesti.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puidgemont on kehottanut katalaaneja äänestämään Espanjan poliisin vastustuksesta huolimatta.

Äänestyspaikoille on saapunut ainoastaan itsenäisyyttä kannattavia katalaaneja. Vastustajat eivät halua äänestää laittomaksi luokitellussa äänestyksessä

Katalonian itsenäisyysmieliset ovat saaneet tukea myös Skotlannilta. Itsenäisyyttä niin ikään hamuavan Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon tviittasi olevansa huolissaan Espanjan poliisin käyttämästä väkivallasta äänestäjiä kohtaan.