Ka­ta­lo­nia otti ai­ka­li­sän - ei vielä anna it­se­näi­syys­ju­lis­tus­ta

AFP:n mukaan Espanjan hallitus tuomitsee Katalonian aluehallinnon johtajan, joka lykkäyksestä huolimatta antoi epäsuorasti itsenäisyysjulistuksen.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont puhui alueparlamentin istunnossa tiistaina.
Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont puhui alueparlamentin istunnossa tiistaina.
Kuva: ALBERTO ESTEVEZ

AFP:n mukaan Espanjan hallitus tuomitsee Katalonian aluehallinnon johtajan, joka lykkäyksestä huolimatta antoi epäsuorasti itsenäisyysjulistuksen.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont valitsi lopulta aikalisän. Odotetussa puheessaan Katalonian alueparlamentissa hän totesi, että kansanäänestyksen perusteella Katalonialla on oikeus olla itsenäinen valtio. Puigdemont ei kuitenkaan antanut vielä virallista julistusta asiasta.

- Hallitus ja minä ehdotamme, että parlamentti lykkää itsenäisyysjulistusta, jotta voimme tulevina viikkona ryhtyä vuoropuheluun, Puigdemont perusteli.

Hänen mukaansa katalonialaisilla ei ole mitään Espanjaa ja espanjalaisia vastaan.

- Me emme ole hulluja tai rikollisia. Me olemme valmiita keskustelemaan.

Toive neuvottelujen alkamisesta saattaa kuitenkin olla turha. Puigdemont itse kertasi puheessaan, miten Espanjan hallitus on aiemmin torjunut kaikki katalaanien ehdotukset keskusteluista. Se ja keskushallinnon pahentunut sorto on hänen mukaansa aiheuttanut sen, että yhä useammat kannattavat Katalonian tulevaisuutta itsenäisenä valtiona.

- Viimeksi pidetyt alueparlamentin vaalit ovat siitä todiste, Puigdemont sanoi.

"Katalonia on myös Euroopan asia"

Puigdemontin puhe viivästyi tiistaina aivan viime hetkillä tunnilla. Syystä liikkui paljon huhuja, joista yksi oli mahdollinen kansainvälinen välittäjä Espanjan ja Katalonian kiistaan. Madridin hallituksen edustaja kuitenkin torjui tällaisen mahdollisuuden heti alkuunsa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vetosi Puigdemontiin aivan puheen alla, jotta tämä ei julistaisi "päätöstä, joka tekee dialogin mahdottomaksi". Puigdemont viestitti puheessaan toivovansa EU:lta apua kiistan selvittämisessä. Hänen mukaansa Katalonia ei ole vain Espanjan sisäinen asia vaan myös Euroopan asia.

Puigdemont myös kertasi kansanäänestyksen tapahtumia ja poliisiväkivaltaa 1. lokakuuta.

- Emme unohda koskaan, Pugdemont sanoi satoihin loukkaantuneisiin viitaten.

Hän kiitti kaikkia, jotka olivat tehneet äänestyksen läpiviemisen mahdolliseksi. Aluejohtajan puhe keskeytyi ajoittain aplodeihin, joihin opposition riveistä ei kuitenkaan yhdytty.