Mainos

Kas­vus­ta ja kes­tä­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä Rukalla puhunut Oman elä­män­sä sankari -vai­kut­ta­ja­ver­kos­to suuntaa seu­raa­vak­si Reyk­ja­vi­kiin

Yrityksen kasvusta, kestävästä kehityksestä ja disruptiosta – Ruka Yrittäjäareenassa verkostoiduttiin yrittäjätarinoiden ohessa.

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala johtaa paneelikeskustelua yrityksen kasvusta. Panelisteina Rukakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Ahoa, Sitran johtava asiantuntija Ernesto Hartikainen, Kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.”
Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala johtaa paneelikeskustelua yrityksen kasvusta. Panelisteina Rukakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Ahoa, Sitran johtava asiantuntija Ernesto Hartikainen, Kuntokeskus Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.”
Kuva: Milla Raappana

Yrittäjyystietoutta ja ajankohtaisia yrittäjätarinoita tuotiin jälleen esille Kuusamossa, kun Oman elämänsä sankari -vaikuttajaverkoston kahdeksannen vuosikurssin aloitus kokosi Rukalle monipuolisen joukon vaikuttajia ja päättäjiä verkostoitumaan ja oppimaan uutta.

Vaikuttajaverkostosta on vuosien saatossa kasvanut merkittävä yrittäjyyteen pohjautuva verkosto. Verkostoon pääsee vuosittain mukaan 20 osaajaa ympäri Suomen suosittelun perusteella.

Osallistujien valtakunnallisuus on verkostossa tärkeä asia ja aloitusosiossa on hienoa tuoda esille Pohjois-Pohjanmaan kaunista tunturimaisemaa. Ruka on niin erinomainen seminaaripaikka kuin matkailukohde.

Pienestä valta­kunnallinen toimija

Tämän vuoden Ruka Yrittäjäareenan yhtenä keskeisenä teemana oli yrittäjyys kasvun näkökulmasta. Miten kasvu voi olla kestävää ja kuinka kasvaa pienestä yrityksestä valtakunnalliseksi toimijaksi?

Tämä tuli hyvin esille mielenkiintoisista yrittäjätarinoista, joita oli kertomassa muun muassa Kuntokeskus Liikku Oy:n Johanna Riihijärvi ja Oulu Tours Group Oy:n Anne Mikkola.

Disruptiosta ja teknologiasta Rukalla puhunut futuristi ja yrittäjä Perttu Pölönen esitti ajatuksen, että nyt on paras aika olla yrittäjä – parempi kuin koskaan aikaisemmin. Disruptiolla tarkoitetaan sitä, kun uuteen teknologiaan perustuva innovaatio haastaa perinteiset toimintatavat. Se on siis vakiintuneiden toimintamallien murtumista, jossa digitalisaatiolla on nyt iso merkitys.

Vaikka sukupolvien välillä on valtava kuilu teknologian kehittymisen myötä, tämän ajan haasteisiin vastataan nimenomaan nopeasti kehittyvän teknologian avulla. Suomessa – jossa asiat ovat olleet hyvin jo tovin – tarvitaan kuitenkin Pölösen mukaan riskinottoa, jotta kehitys voi jatkua edelleen myönteisenä.

Uusi näkökulmia omaan ajatteluun

Kahdeksannelle Oman elämänsä sankari –vuosikurssille mukaan kutsuttu Mehiläisen yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Marina Lampinen näkee vaikuttajaverkoston olevan erinomainen mahdollisuus tutustua mahtaviin tyyppeihin oman arjen ulkopuolella sekä täydentää omaa ajattelua uusilla näkökulmilla.

”Rukalla kuulimme monta innostavaa ja kiinnostavaa esitystä niin suomalaisesta yhteiskunnasta kuin erilaisista yrityksistä. Oli hienoa nähdä, minkälaisella palolla yrittäjät kertoivat perustamistaan yrityksistä. Se kuuluisa yrittäjähenkisyys oikein paistoi läpi ja aion seurata näiden yrittäjien tarinaa tästä eteenpäin”, Lampinen kertoo.

Aalto yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Tapio Hautamäki on myös yksi kahdeksannen vuosikurssin osallistujista. Hautamäki on valittu Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi vuodelle 2020, joten tulevalle vuodelle hänelle on luvassa mielenkiintoisia haasteita. Hautamäen mukaan vaikuttajaverkostoon oli koottu mielenkiintoinen joukko ihmisiä.

”Oli ilo tutustua muihin osallistujiin ja keskustella keinoista paremman maailman rakentamiseen”, Hautamäki toteaa.

Kunta kurkistaa yrittäjän maailmaan

Muonion uusi kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki oli yksi vaikuttajaverkostoon kutsutuista kuntapäättäjistä. Hänen mukaansa Rukalla oli äärimmäisen asiantunteva ja korkeatasoinen yrittäjäareena. Siellä sai uutta näkemystä siihen, miten kuntana voi tukea yrittäjyyttä sekä millaisia mahdollisuuksia kunta- ja yrittäjäyhteistyö voisi tarjota.

”Yrittäjän ns. sielunmaisema avautui uudella tavalla alustusten, paneelikeskusteluiden ja puheenvuorojen myötä. Oli mahtavaa tutustua eri alan asiantuntijoihin sekä vaihtaa ajatuksia keskeisten aihioiden osalta – vaikuttajaverkosto tarjoaa hienon mahdollisuuden verkostoitua! Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka innoissaan odotan jo seuraavaa verkostotapaamista – Ruka Yrittäjäareena oli ammatillisestikin hyvin voimaannuttava kokemus”, Enbuska-Mäki korostaa.

Kahdeksannen Oman elämänsä sankari –vuosikurssin kansainvälinen osio vie osallistujat Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin, jossa päästään tutustumaan muun muassa Islannin puhuttuun perhemalliin. Päätösosio vuosikurssille on Jyväskylän Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä lokakuussa 2020.