Mainos

Kas­vol­li­set yrit­tä­jät käymään kauppaa kunnan kanssa

Suomalaiset arvostavat kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten palveluita.

Janika Tikkala Elinkeinopolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjät
Janika Tikkala Elinkeinopolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjät

Suomalaiset arvostavat kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten palveluita. Yritysten paikallisia juuria ja omaleimaisuutta pidetään arvossa myös.

Julkiset hankinnat ovat yrityksille merkittävä väylä päästä toimittamaan palveluita ja tavaroita kunnalle ja alueen asukkaille. Kaupankäynti kunnan kanssa luo alueelle yrittäjyyttä, työpaikkoja ja verotuloja. Ostamalla yritykseltä kunta tuottaa huomattavasti tehokkaammin hyvinvointia kuin että kunta tekisi asian itse.

Yritykselle julkinen asiakas on puolestaan tärkeä meriitti ja kilpailuvaltti. Sitä arvostetaan kotimaassa ja erityisesti yrityksen kansainvälistyessä. Kunta on myös luotettava kumppani. Se ei mene konkurssiin ja maksaa laskunsa.

Yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi kunnan ei pidä tehdä itse sellaista toimintaa, joiden tekemiseen löytyy markkinoilta yrittäjiäkin. Nämä ovat usein esimerkiksi ateriapalveluita, pesula- ja puhtaustehtäviä, remonttitöitä ja sote-palveluita.

Yrittäjyyden ja elinvoiman vauhdittamiseksi tässä kuntiin viisi vinkkiä, miten julkisen hankinnan kilpailutus onnistuu. Yrittäjän kannattaa välittää tätä listaa kunnassa.

1. Järjestä vuoropuheluita

Näin kunta pääsee perille siitä, millaista tarjontaa markkinoilla on. Markkinavuoropuhelu on yrittäjille tilaisuus esittää kysymyksiä askarruttavista ja epäselvistä asioista. Markkinavuoropuhelu on kunnalle hyvä työkalu jalostaa tarjouspyyntö tarkoituksenmukaisemmaksi. Kun kunta ei pyydä ylimääräistä tai epäolennaista, se saa enemmän tarjouksia.

2. Jaa hankinta osiin

Usein hankinta on liian iso ja pk-yritykset eivät pysty siihen osallistumaan. Samalla tuottaminen keskittyy. Kunta voi ajautua yhden suuren yrityksen loukkuun. Tämä ei edistä paikallista elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Siksi hankinta kannattaa jakaa osiin.

3. Valitse monta toimittajaa

Näin kunta saa myös tuntemusta eri yrityksistä. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää seuraavalla kilpailutuskierroksella.

Laki kannustaa hankintojen jakamiseen, jotta pk-yritysten osuus hankinnoissa lisääntyisi. Kunnan kannattaa kilpailuttaa myös kynnysrajat alittavat hankinnat ja mahdollisimman avoimesti. Monelle yritykselle pienhankinnat ovat arvokasta bisnestä.

4. Seuraa laatua

Seuraa sopimusaikana laatua ja käy vuoropuhelua tuottajan kanssa. Samalla voit varautua seuraavan sopimuskauden kilpailutukseen.

5. Mahdollista valinnanvapaus ja ota käyttöön palvelusetelit

Ihmiset pääsevät jonoista palveluihin.

Valinnanvapaudella ihmiset voivat valita tilanteeseensa sopivimman palveluntuottajan ja palveluiden tarjonta monipuolistuu. Kun kunta valitsee monta toimittajaa, useampi yritys pystyy osallistumaan ja kuntalaiset saavat mahdollisuuden valita.

Palveluseteli on yksi tapa toteuttaa valinnanvapautta ja se on käypä ratkaisu muuallakin kuin sote-alalla. Se sopii esimerkiksi yrityspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

Palveluseteli on paras tie markkinoille aloilla, jossa toimii paljon kasvollisia yrittäjiä. He ovat usein myös paikallisia toimijoita. Näillä aloilla on myös huomattavasti uutta yrittäjäpotentiaalia.