Karp­paus kadotti kilot ja toi hyvän olon

"Toisen lapsen jälkeen ylipainoa oli sen verran reilusti, että oli pakko keksiä jotain", kertoo Anu Saarinen. "Vuosi meni kaloreita laskiessa, mutta jatkuvaksi elämäntavaksi siitä ei ollut."

Reilun vuoden karpanneelle ja yli kymmenen kiloa painoa pudottaneelle Anu Saarisele vähähiilihydraattinen dieetti merkitsee ennen muuta hyvää oloa.
Reilun vuoden karpanneelle ja yli kymmenen kiloa painoa pudottaneelle Anu Saarisele vähähiilihydraattinen dieetti merkitsee ennen muuta hyvää oloa.

"Toisen lapsen jälkeen ylipainoa oli sen verran reilusti, että oli pakko keksiä jotain", kertoo Anu Saarinen. "Vuosi meni kaloreita laskiessa, mutta jatkuvaksi elämäntavaksi siitä ei ollut."

Myös verenpaine oli sen verran koholla, että painolle oli syytä tehdä jotain. Vähähiilihydraattinen dieetti vaikutti kokeilemisen arvoiselta.

"Karppaamisen aloituksen jälkeen kalorien laskeminen loppui siihen paikkaan."

Vuosi vähähiilihydraattisella dieetillä kadotti Saariselta kuin huomamaatta yli kymmenen kiloa - ja toi mukanaan rutkasti virtaa. Tänä kesänä 25 kilometrin rullaluistelulenkit tai 50 kilometrin pyörälenkit ovat Saariselle normaalia viikkorutiinia.

Vähähiilihydraattisessa dieetissä eli karppauksessa on kyse yksinkertaisimmillaan ylimääräisten hiilihydraattien ja tärkkelyksen karsimisesta ruokavaliosta. Suomalaisessa ruokakulttuurissa se tarkoittaa leivän, perunan ja makaronin sekä sokerin syönnin lopettamista.

Viljan, tyhjien hiilihydraattien sijasta karppaaja popsii lihaa, kalaa, kananmunia, kasviksia, juureksia, marjoja, sieniä ja mereneläviä. Ja hyvällä omallatunnolla myös oikeaa rasvaa keinolevitteiden sijaan.

Vähähiilihydraattisella dieetillä on rutkasti puolestapuhujia - niitä, jotka ovat saaneet helpotusta paino-, ruuansulatus- tai muihin vaivoihinsa hiilihydraattien vähentämisellä. Yhä löytyy myös vastustajia:

"Omat matkasaarnaaja-ajat ovat kyllä jääneet taa", kertoo Saarinen. "Olen itse saanut niin valtavasti hyötyä tästä ruokavaliosta, että oma hyvä olo riittää todisteeksi dieetin toimivuudesta. Kenellekään en tuputa, mutta ihmetellä täytyy, jos joku vielä uskoo viralliseen ruokaympyräpropagandaan - oikeaa tietoakin kuitenkin on valtavasti saatavilla."

Saarinen harrastaa "karppausilosanoman" levitystä lähipiirissään ihan ruohonjuuritasolla: kokkauksesta innostunut kahden tyttären äiti kestitsee mielellään ystäviä sekä etsii ja kokeilee innokkaasti uusia reseptejä:

"Oikeanlaisten raaka-aineiden löytäminen on aika ajoin haasteellista. Tarkkana saa olla esimerkiksi valmiiden mausteseosten kanssa, tärkkelystä tahtoo löytyä melkein kaikesta."

Myös Saarisen junioriosasto, 2- ja 5-vuotiaat tyttäret voivat hyvin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla:

"Kyllä ne vihannekset ensimmäisinä katoavat lautaselta. Perunat tahtovat jäädä syömättä", äiti kertoo. "Tytöille maistuu hyvin myös esimerkiksi kala."

Kahden lapsen huushollissa ruokakorin kustannuksia seurataan tarkasti. Vastoin uskomuksia karppaaminen ei Saarisen mukaan tule kalliiksi:

"Hyviä ja edullisia raaka-aineita on kyllä saatavilla, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa. Jos vertaa vaikka kanamunapaketin ja ruispalapussin hintaa, niin leivän syönti taitaa tulla kalliimmaksi."

Myös marjastaminen ja sienestäminen ovat perheen tärkeää yhteistä tekemistä ja varastoihin kerätään syksyn mittaan niin paljon kuin mahtuu.

Entinen sokerirotta tunnustaa, että karppaukseen siirtymisen jälkeen myös oma maku on muuttunut:

"Makeat ja sokeriset syötävät tuntuvat suorastaan pahalta. Entisenlainen makeannälkä on kadonnut oikeastaan kokonaan", Saarinen kertoo.

Herkuttelematta karppaajan ei kuitenkaan tarvitse olla. Sanotaankin että vähähiilihydraattinen dieetti sopii mainiosti elämän hyviä asioita arvostavalle:

"Mistään ei tarvitse kieltäytyä. Karppaaja voi nautiskella herkunnälkäänsä hyvällä omallatunnolla niin viiniä kuin vaikkapa hyvää tummaa suklaata", Saarinen kertoo.Kunnon kesämenu karpin tapaan:
Tomaatti-sipulisalaatti


3 tomaattia ja yksi sipuli ohuiksi sii-
vutettuna
100 g mozzarella-juustoa
pinnalle auringonkukansiemeniä
mausteeksi suolaa, pippurisekoitusta,
basilikaa ja öljyä

Annetaan marinoitua vähintään 2 tuntia tai yön yli.Kanaa, vihanneksia ja dippi


broilerin rintafileitä suolalla, pippuri-
sekoituksella ja grillausmausteella
maustettuna
höyrytettyjä kasviksia
Dippi:
10 % kermaviiliä
suolaa
pippuria
balsamicoa
basilikaa (+ valkosipulirouhetta)


Puolukkarahka


1 prk maitorahkaa
1,5 dl vispattua kuohukermaa
hunajaa (tai makeutusainetta) maun
mukaan
1,5 d puolukkasurvosta tai tuoreita
marjoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään.