Kari Tapio kokee elä­vän­sä jat­ko­ai­kaa

Viime vuonna 60 vuotta täyttänyt Kari Tapio myöntää elävänsä jatkoaikaa. "Kymmenen vuotta sitten saamani sydänkohtaus pysäytti, totaalisesti. Sen jälkeen olen kokenut olevani selkeästi jatkoajalla", hän sanoo. KUUNTELE KARI TAPION HAASTATTELU

KUUNTELE KARI TAPION HAASTATTELU

Viime vuonna 60 vuotta täyttänyt Kari Tapio myöntää elävänsä jatkoaikaa. "Kymmenen vuotta sitten saamani sydänkohtaus pysäytti, totaalisesti. Sen jälkeen olen kokenut olevani selkeästi jatkoajalla", hän sanoo.

"Raskaat elämäntavat ja kova keikkatahti eivät suinkaan helpota asiaa", mies juttelee aikaisin aamupäivällä autostaan matkalla seuraavalle keikkapaikalle.

"Tämä ammatti on raskaimmasta päästä, mitä olemassa on. Keikat venyvät myöhään yöhön, ja sen jälkeen unensaanti on usein tiukassa." "Aamulla on taas jatkettava matkaa eteenpäin", muutaman tunnin yöunen nukkunut artisti kertoo. "Kyllä laulaminen olisi mukavaa, mutta tämä ajaminen puuduttaa. Ihmiset eivät usein tajua miten raskasta tämä on. Plus ajanhermolla oleminen ja harjoitteleminen. Tässä ammatissa ei tule valmiiksi koskaan."

Vastikään hänet nähtiin Satusuomalainen-ohjelmassa esittämässä kappaleen Päiväsäde ja menninkäinen. Tulkinnan syvyyttä ei voi liioitella. "Se oli jännittävä tilanne. Keikkaa ennen olin ollut kaksi viikkoa laulu- ja puhekiellossa. Olin todella masentunut, sillä en tiennyt palautuuko ääni lainkaan ennalleen." "Lääkärit eivät osanneet selittää, mistä on kysymys. Sanoin ohjelman alussa ohjaajalle, että en tiedä pystynkö laulamaan, katsotaan mitä tapahtuu. Puristin väkisin laulun ilmoille", selvästi helpottunut Kari Tapio kertoo.

Miehen huulilla on palanut savuke jo kymmeniä vuosia. "En vain yksinkertaisesti ole pystynyt lopettamaan. Infarktin jälkeen kysyin lääkäriltä, mikä olisi vähemmän haitallisempi tapa ja sitten siirryin piippuun. En minä tästä todellakaan ylpeä ole", Kari Tapio myöntää. "Mutta älä kerro kenellekään, että autossa minulla on mukanani kävelysauvat. Yritän ehtiä käyttämään niitä aina kun mahdollista", mies myhäilee.

Kari Tapion uran alku johtaa pitkälle 1960-luvun puolelle. Jo tuolloin hän osallistui muun muassa iskelmälaulukilpailuihin, mutta varsinaisesti ura lähti lentoon 1970-luvulla. Värikkäitä vaiheita kuvastaa myös Kari Tapion rooli Dannyn kiertueilla käärmeenhoitajana. "Joo, annoin sille vettä ja huolehdin muutenkin. Lisäksi poistin Dannyn Kuningaskobra-biisiä ennen mustan viitan käärmelaatikon päältä." D-tuotannon aikoihin Kari otti myös käyttöönsä taitelijaniemen Kari Tapio, lyhentäen itse toista niemeään. Ystäväpiirissä hänet tunnetaan myös nimellä Klabbi. "Se tarkoittaa Helsingin murteella jalkaa ja minähän olen Jalkanen. Sain sen Liikasen Erkiltä vuonna 1973, jolloin liityin hänen bändiinsä."

Kari Tapio matkaan on valjastettu koko perhe enemmän ja vähemmän. Vaimo Pia Viheriävaara seuraa usein mukana keikoilla, vanhin poika Jiri Jalkanen soittaa isänsä bändissä ja nuorimmainen Joona Jalkanen myy isänsä keikkoja. "Keskimmäinen poikani eli Jani jättäytyi viime syksynä pois bändistä, koska hänen omat lapsensa ovat niin pieniä. Kokemuksesta tiedän millaista se on." "Toki itsekin haaveilin aikoinaan lauantai-illoista, jolloin olisimme voineet saunanjälkeen juoda lasten kanssa jaffaa ja jakaa suklaalevy viiteen osaan. Hieman harmittaa, että vaimo joutui hoitamaan koko paletin yksin", hän myöntää. "Isi ei pysty tuhannen kilometrin päästä poikiansa komentamaan, eikä sitten kotona ollessa haluakaan." "Mutta Pian kanssa olemme olleet yksissä vuodesta 1964, enkä ole edes tullut mieleeni kokeilla, olisiko nainen vaihtamalla parantunut", hän veistelee.

Kuuntele Kari Tapion haastattelu

Kari Tapio esiintyy tänään lauantaina Suuri Onnenmaailta -konsertissa Ouluhallissa kello 19 alkaen.