Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Karhuja saa tänä vuonna kaataa poik­keus­lu­val­la paljon viime vuotta vä­hem­män – Oulun riis­ta­kes­kuk­sen alueel­le myön­net­tiin kaksi lupaa

Karhunmetsästys alkaa elokuussa. Kuvituskuva.
Karhunmetsästys alkaa elokuussa. Kuvituskuva.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Suomen riistakeskus on myöntänyt tälle vuodelle 197 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Lupien määrä laski selvästi viime vuodesta, sillä nyt poikkeuslupia myönnettiin 159 vähemmän.

Oulun riistakeskuksen alueelle poikkeuslupia myönnettiin kaksi. Lupia haettiin kolme. Viime vuonna poikkeusluvalla kaadettiin alueella kolme karhua.

Kainuun alueelle poikkeuslupia myönnettiin 25 kappaletta.

Poikkeuslupia ei riistakeskuksen mukaan myönnetty niille alueille, joissa karhukanta ei ole todistettavasti vakiintunut.

Kaikkiaan maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö on 346 karhua. Se sisältää poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueen alueellisen kiintiön 70 karhua. Poikkeuslupia myönnettiin eniten maan itäosiin, johon myös karhukanta painottuu.

Viime metsästyskaudella kaadettiin 388 karhua. Näistä 61 kaadettiin poronhoitoalueella.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Yli vuoden ikäisiä karhuja arvioidaan olevan 1 780–1 940 ja pentuja noin 460.

Karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta.