Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kan­nan­hoi­dol­li­nen su­si­jah­ti al­ka­mas­sa

Mikäli hallinto-oikeudet eivät kiellä suden kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupia, alkaa metsästys helmikuun aikana. Kaikista poikkeusluvista on valitettu.

Tätä kirjoitettaessa on jo Turun hallinto-oikeus välipäätöksellään kieltänyt Suomen riistakeskuksen 29.12.2021 myöntämän kolmea sutta koskevan poikkeusluvan täytäntöönpanon. Muualla Suomessa metsästäjät odottavat susijahtia malttamattomina.

Poikkeuslupien taustalla on maa- ja metsätalousministeriön 14.12.2021 vahvistama asetus, jonka mukaisesti voidaan tappaa 18 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella. Luvat myöntää riistakeskus.

"Poliisin toimesta moni tilanne on ratkaistu esimerkillisesti suden karkotuksella."

Jo aiemmin on myönnetty useita poikkeuslupia Lappiin, jossa sudelle ei edelleenkään löydy elintilaa. 16.1. poliisi lopetti vakavasti loukkaantuneen suden Kurikassa. Suden julmia salakaatoja paljastuu vuosittain.

Myös poliisi voi myöntää luvan suden tappamiseen, mikäli suden katsotaan aiheuttavan ihmiselle vaaraa eikä tilannetta saada ratkaistua muilla keinoilla. Poliisin toimesta moni tilanne on ratkaistu esimerkillisesti suden karkotuksella.

Erityisesti keskustelua on herättänyt kokonaisen kahdeksan suden lauman kaatoluvat Kuhmon Saunajärvellä. Kyseinen lauma elää kaukana ihmisasutuksesta ja liikkuu Suomen lisäksi rajavyöhykkeellä ja Venäjällä.

Riistakeskuksen etusivulla ylpeillään, että ”Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta …” Sutta nämä kauniit sanat eivät ole koskaan koskeneet. Susi on Suomessa erittäin uhanalainen, susimääräksi arvioidaan 250–300 yksilöä.

Maa- ja metsätalousministeriö on perinteisesti keskustapuolueen hallinnoima.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.