URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Kolumni

Ka­ma­la(n) ihana ke­sä­bii­si

-

Oli kaunis kesäilta vuonna 2010, kun ajoimme moottoritietä, nousimme Ritaharjun rampilta ylös ja käänsimme auton keulan kohti Herukkaa. Radiosta alkoi soida jokin omituinen laulu. Käänsin volyymia isommalle ja kysyin kuskilta, mikä ihmeen kappale tämä oikein on.

– Tämä on Kymppilinjan Minä. Etkö muka ole kuullut – uusi kesäbiisi.

En ollut kuullut. Olin ollut Itävallassa vaihdossa, enkä vasta sieltä palanneena ollut vielä ennättänyt tutustumaan Suomen uusimpiin radiohitteihin.

Mutta kuski oli oikeassa: sen vuoden kesäbiisi siitä tuli.

Vieläkin kun kuulen ”muru hei takki auki, täältä tulee hauki” -lyriikat, ne vievät minut muistoissa yhdeksän vuoden taakse. Oli ihanaa tulla takaisin Suomeen. Se oli ikimuistoinen kesä.

Sittemmin ja sitä ennenkin kesähitit ovat jättäneet vahvoja muistijälkiä. Lambada tuo aina mieleen lapsuuden, Coco Jamboo nuoruuden.

Voimakkain ja viimeisin muistijälki kesähitistä on vuodelta 2017, kun YLE yritti rikkoa yhdessä tanssimisen maailmanennätyksen juhannusaattona Robinin Hula hula -kappaleen tahdissa.

Kävelin perheeni kanssa viimeisilläni raskaana Turkansaaressa, ja ämyreistä kuului toistuvasti Hula hula, jota harjoiteltiin suoraa lähetystä varten.

Maailmanennätys ei mennyt rikki, mutta se oli minulle ja perheelleni monin tavoin mieleenpainuva juhannus, josta tuo laulu aina muistuttaa.

Kesä on ihana tekosyy hupsutteluun. Jos eläisimme Välimeren ilmastossa, meillä ei olisi kesäbiisejä. Olisi vain biisejä.

Joku saattaa olla sitä mieltä, ettei olisi niin väliksi, vaikka yhden hitin ihmeiden kesärenkutukset jäisivät tekemättä.

Valvomon Mikä kesä tai Mamban Vielä on kesää jäljellä saavat eittämättä aikaan monenlaisia tunnereaktioita.

Erityinen vuodenaika ansaitsee kuitenkin jonkin erityisen laulun. Tunnussävelen, josta se muistetaan.