Kal­lio­rin­ne: Py­hä­jär­ven La­gu­na-han­ke ar­vioi­ta­va uu­del­leen

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja Risto Kalliorinne toivoo, että hallitus arvioisi uudellen linjauksiaan ja sitoutumistaan Laguna-hankkeeseen.

Laguna sijoittuisi Pyhäsalmen kaivokseen.
Laguna sijoittuisi Pyhäsalmen kaivokseen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja Risto Kalliorinne toivoo, että hallitus arvioisi uudellen linjauksiaan ja sitoutumistaan Pyhäsalmen kaivokselle suunniteltuun Laguna-hankkeeseen.

Kalliorinne jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnalle tiistaina.

Kalliorinteen mielestä Pyhäjärven kaupunki on tulevina lähivuosina selvä rakennemuutosalue. ”Valtion kannalta Pyhäjärven hankkeiden tukemisen luulisi olevan tärkeää tässä vaiheessa, ennen kuin kaivoksen toiminta lakkaa ja alueelliset ongelmat kulminoituvat.”

Vuonna 2012 hallitus ilmoitti, ettei sillä ole valmiuksia osallistua silloin jättimäiseksi arvioituun investointiin. Nyt kaivokselle on suunniteltu huomattavasti pienempi pilottihanke, joka on hintaluokaltaan 40–50 miljoonaa euroa. Tästä summasta valtion osuus olisi vain osa.

Kalliorinteen mukaan hankkeen vaikutukset Pyhäjärven kunnan talouteen ja työllisyyteen ovat korvaamattomat ja heijastusvaikutukset ulottuvat niin Nivala–Haapajärven seudulle kuin myös koko Pohjois-Pohjanmaalle.