Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kalevan pa­ki­noit­si­ja Antti veisti suo­ma­lai­sen Jerry Cot­to­nin – niissä sankari ei tap­pa­nut yhtään rosvoa

Jännityslukemisto syntyi Oulussa 60 vuotta sitten. Siitä tuli lukuisten haamukirjoittajien ”kirjailijakoulu” ja 40 vuodeksi yksi suosituimmista ajanvietelehdistä, jota tiettävästi myös piispa lueskeli.

Antti Aalto, kotona työhuoneessaan kevättalvella 1981. Hän oli ollut sodassa, opiskellut sitten Helsingin yliopistossa ja työskenteli pitkään lehtimiehenä.
Antti Aalto, kotona työhuoneessaan kevättalvella 1981. Hän oli ollut sodassa, opiskellut sitten Helsingin yliopistossa ja työskenteli pitkään lehtimiehenä.
Kuva: Veli-Antti Aallon kotialbumi

Ennen käsipuhelimia käsikirjasto käden ulottuvilla oli välttämätön käsikirjoittajalle. Tämän käsitti Antti Aalto, Jerry Cotton -toimintajännärin suomeksi luonut toimittaja, joka tunnettiin Oulussa Kalevan pakinoitsijana Antti-nimimerkillä.

Jerry Cotton oli saksalainen agenttitarina. Ensimmäisen lehden Suomeen ja Ouluun toi Esko Kastemaa, joka kävi Saksassa Hailuodon jäkälän vientimatkalla. Kastemaa huomasi rautatieasemilla ja kioskeilla Jerry Cottoneita, joita hän nappasi Antti Aallon muokattavaksi.

Aalto käänsi ja kirjoitti ensimmäisen suomalaisen Jerry Cottonin Kolmiokirjan kustantamana vuonna 1961. Aalto siisti väkivaltaa ja uudesta lukemistolehdestä tuli hänen käsissään alkuperäistä ihmisläheisempi ja oikeudenmukaisempi. Teksti perustui vetävään tarinaan, vuoropuheluun ja henkilökuviin. Perusjuoni oli yksinkertainen: joku teki rikoksen ja Jerry ratkaisi sen.

Jerry Cotton oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n agentti, G-mies, Gun-Men eli pistoolimies. Tarinat sijoittuivat New Yorkiin. Jännäriä 1970-luvulla kirjoittanut teatteriohjaaja Pentti Pesä kävi Kolmiokirjan kustannuksella tutustumassa New Yorkiin, mutta Antti Aalto kuvitteli paikat tietokirjojen, kuvakirjan, kartan, ravintolaluettelon ja matkaoppaan avulla.

Jerry Cotton ei tappanut Antti Aalloin tekstissä yhtään rosvoa vaan he kuolivat harhaluoteihin tai muuten epämääräisissä olosuhteissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.