Kalevan lukijat eh­dot­ti­vat Oulun yli­opis­tol­le uutta kam­pus­ta muun muassa Rak­si­laan, Lin­nan­maal­le sekä Yli­kii­min­kiin – "Lin­nan­maan kam­puk­sen siirto ko­ko­nai­se­na on pelkkää aja­tus­leik­kiä"

Ajatus keskustaan rakennettavasta uudesta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kalevan kommentoijat ehdottivat yliopiston sijoituspaikaksi muun muassa Raksilan markettien tonttia, Pikkukangasta, Torinrantaa, Kempelettä kuin myös Tuposta.

Kysyimme Kalevan lukijoilta minne he sijoittaisivat uuden yliopistokampuksen ja saimme yhteensä 267 vastausta. Rehtori Jouko Niinimäen esille nostama ajatus keskustaan rakennettavasta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Kysyimme Kalevan lukijoilta minne he sijoittaisivat uuden yliopistokampuksen ja saimme yhteensä 267 vastausta. Rehtori Jouko Niinimäen esille nostama ajatus keskustaan rakennettavasta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäenesitys yliopiston kiinteistöstrategian selvittämisestä ja Linnanmaan yliopistokampuksen mahdollisesta muutosta keskustan tuntumaan on herättänyt paljon keskustelua kuluneen viikon aikana. Kysyimme Kalevan lukijoilta minne he sijoittaisivat uuden yliopistokampuksen ja saimme yhteensä 267 vastausta.

Kalevan kommentoijat ehdottivat yliopiston sijoituspaikaksi vakavasti kuin myös pilkettä silmäkulmassa niin Raksilan markettien tonttia, Pikkukangasta, Torinrantaa, Kempelettä kuin myös Tuposta. Ajatus keskustaan rakennettavasta uudesta kampuksesta jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Nimimerkki Annun mielestä yliopiston paikka olisi keskustassa. Hän perustelee tätä sillä, että suuressa osassa Linnanmaan kampuksen rakennuksia on jotain sisäilmaongelmaa, jotka altistavat sisäilmaoireille ja aiheuttavat oireita jo altistuneille.

Yksi kommentoija puolestaan ihmettelee onko yliopiston keskustaan mukaan tuomia liikennemääriä mietitty asiassa. Jo valmiiksi tukkoinen keskusta saadaan lopullisesti täydelliseen liikennekaaokseen, kun yliopisto tuodaan sinne, hän arvioi.

Linnanmaan saman katon alla -ratkaisulle löytyy kannattajia. Moni epäilee Linnanmaan kampuksen siirtoa kokonaisena ja miettii vaikeutuuko opintotilasta toiseen siirtyminen, jos yliopisto hajautetaan useampaan osoitteeseen. 

– Linnanmaan kampuksen siirto kokonaisena mihin tahansa muualle Oulussa on käytännössä pelkkää ajatusleikkiä. Eri asia on, jos hyväksytään yliopiston eri osien hajauttaminen toisistaan. Voidaan aloittaa sillä, että yliopisto ostaa itselleen erään tunnetun ja akateemisesti testatun korttelikokonaisuuden Torinrannasta, kirjoittaa nimimerkki 2t-oven laahustaja viitaten yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden entisiin tiloihin.

– Aika hurjaa kuinka paljon yliopiston rakennukseen ja sitä tukevaan infraan, kuten baanaan ja tuleviin joukkoliikenneväyliin on investoitu, jos kohtalo onkin kokonaan uusi rakennus. Nytkin isot remontit käynnissä AMK:n muuttamisen vuoksi. Kauheaa pallottelua ja rahan haaskausta, mutta henkilökunnasta ja opetuksesta on vara tinkiä, kirjoittaa nimimerkki Miettikää tarkkaan.

Yksi kommentoijista on ehdottomasti Raksilan puolella yliopiston sijoituspaikkana.

– Markettien tilalle. Eikös ne ole kuitenkin lähdössä pois. Julkinen liikennekeskuskin lähellä. Sehän olisi loistava ratkaisu ja lähiseutujen asuntojen hinnat nousisivat. Eikä suunnittelussa enää tarvitsisi satsata pohjoiseen suuntaan bulevardeja sun muuta raitiovaunuajatuksia, hän pohtii.

Ratkaisuksi yliopiston vuokrakustannusten nousuun esitetään muun muassa kiinteistöjen kilpailuttamista nykyisen vuokranantajan Suomen yliopistokiinteistöjen ja Technopoliksen välillä.

– Kuopiossakin on paikallinen AMK valinnut Technopoliksen tilat SYK:n sijaan, kun siirtyivät yliopiston kanssa samalle kampukselle, jossa Technopolis myös toimi. Linnanmaalla on geokäytävän alue tyhjillään. Sen voi purkaa ja tilalle rakentaa vaikka kuinka korkean tornin, jos sellainen tärkeäksi nähdään, yksi lukija kommentoi.

Ainakin yksi kommentoijista ehdotti yhteen alkuperäisistä vaihtoehdoista palaamista ja yliopiston sijoittamista Virpiniemeen. Paikkaa yliopistolle kaavailtiin myös Ylikiiminkiin, jossa olisi tilaa rakentaa laitos ja sen tarvitsemat parkkialueet.

– Samalla laajentuisi nykyinen citykeskus ja kaupunkilaiset saisivat kokea matkustamisen haasteita ja iloa metsämaisemista.