Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Lin­tu­run­saus kasvaa hil­jal­leen – ret­kel­lä Li­min­gan, Lu­mi­joen ja Tyr­nä­vän mai­se­mis­sa

Pääsiäisen säät eivät olleet kevätmuuton vauhdittumisen kannalta kovin otolliset. Lintuja on kuitenkin saapunut jo runsaasti, eikä retkellä Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän maisemiin siivekkäitä tarvinnut erityisesti etsiä.

Ensimmäiset nokikanat ovat saapuneet Pohjois-Pohjanmaalle. Kuvan lintu ihmetteli talvista maisemaa 13.4. Kuivasjärven Kaijonlahdella.
Ensimmäiset nokikanat ovat saapuneet Pohjois-Pohjanmaalle. Kuvan lintu ihmetteli talvista maisemaa 13.4. Kuivasjärven Kaijonlahdella.
Kuva: Esko H

Pääsiäisen säät eivät olleet kevätmuuton vauhdittumisen kannalta kovin otolliset. Lintuja on kuitenkin saapunut jo runsaasti, eikä retkellä Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän maisemiin siivekkäitä tarvinnut erityisesti etsiä. Virkkulan edustalla lepäili aamulla tuhatkunta laulujoutsenta ja hanhia lensi isompina ja pienempinä parvina pelloilla jatkuvasti. 

Puhkiavanperän lintutornin liepeillä saalisteli arosuohaukka ja ruovikossa lauloi ainakin kolme pajusirkkua. Tyrnävällä metsähanhiparvista löytyi tundra- ja lyhytnokkahanhia. Pulmusia näkyi kolmeen otteeseen, kottaraisiakin ilahduttavasti kahdessa paikassa.

Uusia muuttajia havaitakseen ei kuitenkaan tarvitse lähteä naapurikuntiin. Västäräkkejä, punarintoja ja rautiaisia voi löytää lähiluonnosta.

Lähde mukaan tutkimaan kevään edistymistä. Kerromme valoisan vuodenajan merkeistä luonnossa. Tee havaintoja ja lähetä kuvia Kalevan verkkolomakkeella tai numeroon 13222.