Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Joko leppä kukkii? Ou­lun­kin lepissä roikkuu jo isoja he­de­nork­ko­ja

Siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin. Oulussakin lepissä näkee roikkuvan jo isoja hedenorkkoja.

Siitepölykeräimen poimimat näytteet analysoidaan laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia.
Siitepölykeräimen poimimat näytteet analysoidaan laboratoriossa. Mikroskoopilla näkyy lepän siitepölyä ja muita hiukkasia.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin, ja Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan lounaisessa Suomessa lepän kukinta alkoi jo helmikuun alussa. 

Maaliskuun lopulla kukinta oli alkanut lämpimillä kasvupaikoilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja ennusteen mukaan kukinnan odotetaan voimistuvan näissä maakunnissa lähipäivinä. Loppuviikkoon mennessä lepän siitepölyä kulkeutuu jo Etelä-Lappiin asti.

Oulussakin lepissä näkee roikkuvan jo isoja hedenorkkoja. Leppä on tuulipölytteinen.

Tuulipölytteiset kasvit tuottavat valtavan määrän siitepölyä, koska sen päätyminen emikukkaan on kirjaimellisesti tuulen armoilla. Allergikot tietävät tämän faktan, sillä osa siitepölyhiukkasista päätyy heidän limakalvoilleen. Yleisimmät siitepölyallergiaa aiheuttavat kasvit ovatkin tuulipölytteisiä.

Katso lukijoiden lähettämiä kuvia kevään etenemisestä.

Lähde mukaan tutkimaan kevään edistymistä. Kerromme valoisan vuodenajan merkeistä luonnossa. Tee havaintoja ja lähetä kuvia Kalevan verkkolomakkeella tai numeroon 13222.