Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kaleva ver­tai­li: Luo­mu­jou­lu käy kal­liik­si kuk­ka­rol­le

Joulupöydän antimille tulee reilusti kaksinkertainen hinta, näkyy Kalevan tekemästä vertailusta.

Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna.
Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna.
Kuva: Pekka Peura

Jouluruoat luonnonmukaisesti tuotetuista elintarvikkeista maksavat reilusti yli tuplaten tavallisiin verrattuna. Luomujoulu maksaisi keskiverrolle nelihenkiselle perheelle 191,40 euroa, kun tavalliseen tyytyvät selviävät reilusti alle satasella, vain 84 eurolla.

Moni haluaa suosia luonnonmukaisesti tuotettuja tai viljeltyjä elintarvikkeita myös joulupöydässään, mutta etiikalle tulee korkea hinta.

Kaleva kokosi jouluaaton aterian ainekset ja tarvittavat valmiit tuotteet kuvitteelliselle nelihenkiselle perheelle ja vertasi hinnat, mitä antimet maksavat tavallisina tuotteina ja luomuversioina.

Jokainen tuote oli luomuna tavallista enemmän tai vähemmän kalliimpi. Enimmäkseen luomun hinnat ovat noin kaksi kertaa tavanomaisia kalliimpia.

Ainoa poikkeus olisi lohi siinä tapauksessa, että luonnon villi lohikala katsottaisiin luomuksi ja kasvatettu kala tavalliseksi.

Yksittäisistä tuotteista suurin hintaeron aiheuttaja on kinkku. Seitsemän kilon luomukinkusta joutuu pulittamaan 16,90 euroa kilolta, kun tavallista kalliimman, suomalaisen viljapossun kilohinta on 5,70 euroa.