Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­ko­nyh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Ka­la­jo­ki ja Himanka vi­ral­lis­ti­vat liit­ton­sa

"Tahdon", sanoivat Kalajoen kaupunki ja Himangan kunta virallistaessaan pikasuhteensa tiistai-iltana. Kolme kuukautta kestäneen kuntaliitosselvittelyn jälkeen molempien kuntien valtuustot päättivät liitoksesta yksimielisesti.

Kuvassa Ulkokalla majakka Kalajoella.
Kuvassa Ulkokalla majakka Kalajoella.

"Tahdon", sanoivat Kalajoen kaupunki ja Himangan kunta virallistaessaan pikasuhteensa tiistai-iltana. Kolme kuukautta kestäneen kuntaliitosselvittelyn jälkeen molempien kuntien valtuustot päättivät liitoksesta yksimielisesti.

Asian pöydälle jättämistä esitti Himangalla Riitta A. Tilus (kesk.). Häntä kannatettiin, mutta esitys hävisi äänestyksen selvästi. Yhdistymispäätöstä ei vastustanut kukaan.

"Tämä on erittäin myönteinen asia. Vuosien hakemisen jälkeen meillä on selvä päätös, minkä mukaan etenemme", Himangan kunnanjohtaja Erkki Hirsimäki kommentoi.

Kuntaliitos siunattiin Kalajoella yhdistymistä ylistävien ryhmäpuheenvuorojen jälkeen. "Jatkossa on turvattava asukkaiden yhdenmukainen kohtelu", Aila Siirilä (kesk.) linjasi tulevaa monen muun tavoin .

Vuoden 2010 alussa aloittavassa kaupungissa on noin 12 500 asukasta. Uuden kaupungin nimi tulee Kalajoelta, vaakuna Himangalta. Liitos laajentaa Oulun lääniä ja Pohjois-Pohjanmaata naapurista loikanneen Himangan verran.

Erikoislaatuinen liitos

Kalajoen ja Himangan kuntaliitos on sikäli erikoislaatuinen, että se ylittää sekä lääni- että maakuntarajan. Myös vaalipiirijako muuttuu.

Liitoksen myötä Himanka siirtyy Länsi-Suomen läänistä Oulun läänin ja Keski-Pohjanmaan liitosta Pohjois-Pohjanmaan liittoon. Himangan vaalipiiri muuttuu Vaasan vaalipiiristä Oulun vaalipiiriin.

"Maakuntarajoja ylittäviä kuntaliitoksia on tehty Suomessa jokunen", kertoo Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Altti Seikkula. Sen sijaan lääni- ja vaalipiirirajoja ylittäviä liitoksia ei hänen muistinsa mukaan ole aiemmin tapahtunut.

"Toisaalta lääninrajoilla ei ole tässä suhteessa suurta merkitystä, koska nykymuotoiset läänit ovat jäämässä historiaan", Seikkula muistuttaa.

Keski-Pohjanmaan liitto kutistuu yhdellä kunnalla Himangan siirryttyä Pohjois-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liittoon kuuluu tätä nykyä hallinnollisesti 12 kuntaa ja se on asukasmäärältään maan pienin maakunta.

Kuntaliitos vaatii vielä valtioneuvoston vahvistuksen.