Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kaksi ruot­sa­lais­ta kuollut am­pu­mi­ses­sa Brys­se­lis­sä – ter­ro­ri­val­mius­ta­so nos­tet­tu kor­keim­mal­le mah­dol­li­sel­le tasolle Belgian pää­kau­pun­gis­sa

Skootterilla liikkuneen epäillyn kerrotaan ampuneen automaattiaseella ja paenneen paikalta. Belgialaislehden mukaan mies on sanonut videolla kuuluvansa Isisiin.

Bryssel/Helsinki
Poliisi tutki ampumisen tapahtumapaikkaa myöhään maanantai-iltana.
Poliisi tutki ampumisen tapahtumapaikkaa myöhään maanantai-iltana.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Kaksi Ruotsin kansalaista on kuollut ampumisessa Brysselissä mahdollisessa terroristisessa iskussa. Kolmas loukkaantunut henkilö puolestaan ei ole hengenvaarassa kertoo Belgian kansallinen kriisikeskus.

Kuolleet olivat Ruotsin kansalaisia, kertoo muun muassa belgialaislehti Het Laatste Nieuws. Lehden mukaan poliisilähteet ovat vahvistaneet asian.

Kansallisen kriisikeskuksen mukaan kolmas loukkaantunut henkilö oli taksikuski.

Keskus kertoo tapauksen olevan liittovaltion syyttäjänviraston alla, koska motiivi liittyy mahdollisesti terrorismiin. Lisäksi ruotsalaisten jalkapallokannattajien suojelemiseksi on myös ryhdytty toimiin, koska sosiaalisessa mediassa hyökkääjäksi ilmoittautunut mies viittasi motiiviksi Ruotsin kansalaisuuden.

Kriisikeskuksen tehtävänä on muun muassa reagoida yhä olemassa oleviin vaaroihin kriisitilanteen jälkeen.

Epäiltyä ei ole saatu kiinni

Mediatietojen perusteella mies oli avannut tulen automaattiaseella julkisella alueella. Het Laatste Nieuwsin jakaman videon mukaan epäilty ampuja oli pukeutunut uv-valossa loistavaan oranssiin takkiin ja pakeni paikalta ampumisen jälkeen. Epäiltyä ei ole saatu kiinni.

Paikallisten asukkaiden ottamien kuvien mukaan ampuja oli saapunut paikalle skootterilla, minkä jälkeen hän oli noussut skootterin kyydistä ja ampunut joitakin laukauksia.

Silminnäkijöiden mukaan useita ihmisiä oli yrittänyt paeta asuinrakennukseen, mutta epäilty ampuja oli seurannut heitä ja avannut uudelleen tulen sisäänkäyntiä kohti.

Toisissa kuvissa taas näkyy, kuinka epäilty pakenee paikalta skootterillaan.

Ampuminen tapahtui Belgian pääkaupungin pohjoisosassa. Poliisi sai hälytyksen tapauksesta iltaseitsemän jälkeen paikallista aikaa.

Poliisi on eristänyt alueen, jossa ampuminen tapahtui.

Ranskan Darmanin: Rajatarkastuksia vahvistetaan

Belgialaislehti Sudinfon mukaan epäilty on julkaissut videon, jossa hän sanoo kuuluvansa äärijärjestö Isisiin. Lehden mukaan epäilty sanoo videolla ampuneensa ihmisiä. Hän sanoo ampuneensa ensin pakettiautoa, jossa ruotsalaisten kerrotaan olleen. Tämän jälkeen hän väittää ampuneensa ainakin yhtä ihmistä. Ruotsalaisten kuolonuhrien lisäksi lehdellä ei ollut tietoa mahdollisten muiden uhrien terveydentilasta.

Syyttäjänvirasto on BBC:n mukaan vahvistanut nähneensä videon, mutta ei voi vahvistaa videolla esiintyvän henkilön olevan ampuja. BBC:lle on kerrottu, että poliisi varmistaa videota sekä muuta tapaukseen liittyvää kuvastoa.

Hollannissa majaansa pitävä uutistoimisto BNO News kertoo X:ssä (entinen Twitter), että Belgian hallitus järjestää hätäkokouksen ampumisen vuoksi.

Belgian pääkaupungissa Brysselissä on nostettu terrorivalmiustasoa neljännelle, eli korkeimmalle mahdolliselle tasolle, kertovat belgialaislehdet Het Laatste Nieuws ja Sudinfo. Myös Belgian kansallinen kriisikeskus on tiedottanut asiasta ja kertonut koko Belgian uhkatason nostetun tasolle kolme.

Terrorismitapauksista vastaava Belgian liittovaltion syyttäjä on aloittanut maanantai-iltana Brysselissä tutkinnan hyökkäyksen tiimoilta, kertoo uutistoimisto AFP.

Epäilty ampuja on edelleen karussa. Sudinfon mukaan Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin on kertonut, että rajatarkastuksia Belgian ja Ranskan välillä vahvistetaan.

Belgian ulkoministeri puhuu terrori-iskusta

Muun muassa Belgian pääministeri Alexander de Croo ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ottivat heti maanantai-iltana osaa uhrien läheisten suruun.

De Croo lähetti vilpittömät osanottonsa Brysselin pelkurimaisen hyökkäyksen uhrien läheisille viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter). Hän kertoi olevansa sisä- ja oikeusministerien kanssa Belgian kansallisessa kriisikeskuksessa, kertoi tilanteen olevan seurannassa ja kehotti brysseliläisiä valppauteen.

Kansallisen kriisikeskuksen tehtävänä on muun muassa reagoida yhä olemassa oleviin vaaroihin kriisitilanteen jälkeen.

Belgian ulkoministeri Hdaja Lahbib puolestaan kertoi viestipalvelu X:ssä olevansa kauhistunut terrori-iskusta, joka aiheutti kaksi uhria Brysselin sydämessä. Hänen mukaansa kaikki keinot on otettava käyttöön radikalismin torjumiseksi.

Myös komission puheenjohtaja von der Leyen viittasi terrori-iskuun, kun hän sanoi ajatustensa olevan uhrien perheiden luona. Von der Leyen sanoi antavansa sydämestään tukensa Belgian poliisille, jotta he saisivat nopeasti epäillyn kiinni.

– Yhdessä seisomme yhtenäisenä terroria vastaan, von der Leyen kirjoitti.

EM-karsintapeli keskeytettiin

Mediatietojen mukaan kuolleet ruotsalaiset olivat sonnustautuneet Ruotsin jalkapallomaajoukkueen paitoihin. Ruotsi pelasi maanantai-iltana Belgiaa vastaan jalkapallon EM-karsintaottelua Brysselissä. Ottelu keskeytettiin ampumisen vuoksi.

Belgialaislehti Sudinfon ja uutistoimisto TT:n mukaan pelaajat olivat päättäneet lopettaa ottelun kesken. Sudinfon mukaan ruotsalaispelaajat eivät olleet halunneet enää palata kentälle.

Ottelu oli ollut puoliajalla ja 1–1-tasatilanteessa, kun se keskeytettiin.

Het Laatste Nieuwsin tietojen mukaan jalkapallostadionilla oli ollut hermostunut ilmapiiri ampumisen vuoksi.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan ampuminen tapahtui vain viitisen kilometriä jalkapalloareenalta.

Het Laatste Nieuwsin mukaan Brysselin julkisen liikenteen yhtiö MIVB vahvistaa, että stadionin ja Heyselin metroasemat on suljettu, mutta painottaa, ettei kyseisellä alueella ole ollut ampumista.

Lehti kertoi aiemmin, että oli liikkunut kertomuksia ampumisesta stadionilla.