Mainos

Kaksi oma­ko­ti­ta­loa ra­ken­ta­nut Lakson perhe roh­kai­see mui­ta­kin to­teut­ta­maan ko­ti­haa­veet – Iin ra­ken­nus­val­von­nas­ta saa vas­tauk­sen ky­sy­myk­seen har­vi­nai­sen no­peas­ti

Pienten paikkakuntien kasvatit Milla ja Aki halusivat taata omille lapsilleenkin rauhallisen ja turvallisen asuinympäristön, jossa arki on helppoa ja mukavaa.

Perheen 2-vuotias Adessa on päivisin läheisessä päiväkodissa, ja tuleva koulukin on jo mietitty. Asuinalueella asuu runsaasti lapsiperheitä, joten kavereita on vapaa-ajallakin yllin kyllin.
Perheen 2-vuotias Adessa on päivisin läheisessä päiväkodissa, ja tuleva koulukin on jo mietitty. Asuinalueella asuu runsaasti lapsiperheitä, joten kavereita on vapaa-ajallakin yllin kyllin.

Tasan vuosi sitten maaliskuussa Milla ja Aki Lakso tekivät elämänsä toisen tonttikaupan ja alkoivat rakentaa unelmiensa kotia Iin uusimmalle asuinalueelle Saarenrinteeseen.

Talo valmistui aikataulussa ja perhe muutti uuteen kotiin kahdeksan kuukautta myöhemmin marraskuussa.

”Suunniteltiin tätä toista kotia pitkään ja tästä tuli juuri sellainen kuin olimme toivoneetkin. Tavarat hakevat edelleen paikkaansa, sillä haluan kaiken olevan just eikä melkein”, Milla naurahtaa.

Milla on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Iissä, ja Akikin on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Vihannista. Lakson perheeseen kuuluu Millan ja Akin lisäksi 2-vuotias Adessa ja 8-vuotias Netta.

Milla ja Aki aloittivat ensimmäisen omakotitontin etsinnän 2010-luvun alkupuolella. Pienten paikkakuntien kasvatit halusivat taata omille lapsilleenkin rauhallisen ja turvallisen asuinympäristön, jossa arki on helppoa ja mukavaa.

Maaseutumainen asuminen kiinnosti, mutta veturinkuljettajana työskentelevälle Akille yksi tärkeä kriteeri oli, että työmatka Ouluun on oltava sopivan lyhyt.

”Teen kolmivuorotyötä, joten on tärkeää, että työreitti on valaistu ja hyvässä kunnossa. Nelostietä ajaa oikein mielellään kaikkina vuorokaudenaikoina eikä työmatka tunnu pitkältä”, Aki sanoo.

Vaikka muitakin paikkakuntia mietittiin, Ii vei lopulta voiton. Ensimmäinen yhteinen koti rakentui vuonna 2013 Iin Liesharjuun.

”Liesharju on alueena aivan mahtava ja tykkäsimme talostakin tosi paljon, mutta tiesimme jo alusta alkaen, että siitä ei tulisi loppuelämämme koti. Halusimme vielä enemmän tilaa kasvavalle perheelle”, Milla sanoo.

”Oli hienoa huomata, että meidän ensimmäisen talomme ostajaehdokkaista noin 90 prosenttia oli muilta paikkakunnilta. Kysyimme heiltä, miksi he haluavat muuttaa Iihin, ja he mainitsivat rauhallisuuden ja luonnon lisäksi Iin hyviksi puoliksi edullisen hintatason ja hyvän sijainnin.”

Lakson perheen haaveiden koti rakentui Iin uusimmalle asuinalueelle Saarenrinteeseen maaseutumaiseen ympäristöön, jossa lähellä on sekä luonto että kaikki tarvittavat palvelut.
Lakson perheen haaveiden koti rakentui Iin uusimmalle asuinalueelle Saarenrinteeseen maaseutumaiseen ympäristöön, jossa lähellä on sekä luonto että kaikki tarvittavat palvelut.

Pienen kunnan ketteryys näkyy lupa-asioiden sujuvuudessa

Kaksi omaa kotia Iihin rakentaneet Milla ja Aki antavat hyvää palautetta Iin kunnan rakennusvalvonnan suuntaan. Vastausta ei ole ikinä tarvinnut odottaa kauan aikaa, joten oman kodin rakennusprosessi ei veny Iissä ainakaan rakennuslupien vuoksi. Palvelu on ollut aina ammattitaitoista, ystävällistä ja ripeää.

”Molempien tonttien kohdalla asiat ovat edenneet hirveän nopeasti. Seuraan sosiaalisessa mediassa paljon ihmisiä, jotka kertovat rakennusprojekteistaan ja isommissa kaupungeissa rakennusluvan käsittelyyn voi mennä todella paljon aikaa. Pienemmässä kunnassa kaikki sujuu tosi ketterästi”, Milla sanoo.

Iin rakennustarkastaja on mukana opastamassa rakentamisessa suunnitteluvaiheesta aina loppukatselmukseen asti. Turhia väliportaita ei ole, vaan soittamalla vastauksen kysymykseensä saa yleensä saman päivän aikana.

Yleisin kysymys Iin kunnan rakennusvalvonnalle on, mitä saa rakentaa ja minne. Asemakaavatonteissa rakennusmääräykset on eritelty tarkasti etukäteen, yleiskaava- ja haja-asutusalueella kysymys ei ole niin yksinkertainen.

Rakennusvalvonta tekee tiivistä yhteistyötä muiden tahojen, kuten ELY-keskuksen, kanssa. Haastavatkin kysymykset saadaan selvitettyä nopeasti.

”Riippumatta siitä, kuinka kiireinen aika on, me pyrimme vastaamaan kaikkiin rakentamiseen liittyviin kyselyihin viiveettä. Jos on monimutkaisempi kysymys ja asia ei selviä heti, niin tavoitteena näihinkin on löytää ratkaisu viikon sisällä”, Iin kunnan rakennustarkastaja Jukka Lehtola kertoo.

Iissä on panostettu lapsiperheiden viihtyvyyteen

Lakson perheen omalla pihalla on tilaa touhuta ja Iin monipuoliset peruspalvelut ovat helpottaneet koko perheen arkea.

”Iissä on meille kaikki, mitä tarvitsemme: harrastukset, kaupat, koulut ja päiväkoti sekä perhe ja ystävät. Minä työskentelen Iin kunnalla työllisyyspalveluissa, joten työpaikkakin on lähellä”, Milla sanoo.

Iissä on kaiken ikäisille runsaasti liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia: hyvin hoidetut latuverkostot, kuntoportaat, frisbeegolf-ratoja, monenlaisia kuntosaleja ja tanssikouluja. Myös kansalaisopiston ja taidekoulun harrastustarjonta on monipuolista.

Siskokset Netta ja Adessa ovat tottuneita luonnossakulkijoita jo pienestä pitäen, sillä hiihtoladut ja metsäreitit lähtevät ihan oman kotipihan vierestä.
Siskokset Netta ja Adessa ovat tottuneita luonnossakulkijoita jo pienestä pitäen, sillä hiihtoladut ja metsäreitit lähtevät ihan oman kotipihan vierestä.

”Tuossa aivan vieressä on uudehko leikkipuisto, Iissä on viihtyisiä kyläkouluja ja päiväkotipaikkojakin riittää hyvin. Täytyy sanoa, että minun nuoruudestani Iissä on tapahtunut todella suuri muutos positiiviseen suuntaan”, Milla kertoo.

”Ja erityismaininta täytyy antaa meidän omalle sisäliikuntahallillemme Iisi-areenalle. Siellä järjestetään kaiken ikäisille harrastustoimintaa ja sitä pystyy vuokraamaan edullisesti myös omaan käyttöön. Pidimme Netalle viimeksi synttärit Iisi-areenalla ja kaikki lapset tykkäsivät ihan hirveästi”, Milla jatkaa.

Myös Aki on ollut tyytyväinen asuinpaikan valintaan.

”Iissä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joissa on helppo käydä lasten kanssa ja siinä samassa tulee raatailtua tuntemattomienkin iiläisten kanssa. Kaikki ovat olleet aina todella ystävällisiä, ja meillä on ollut aina tosi kivat naapuritkin”, Aki kertoo.

Millan mielestä Iissä on lämmin ja kotoisa ilmapiiri. Ihmiset puhaltavat yhteen hiileen ja auttavat toisiaan.

”Täällä asuu paljon muualtakin tulleita ja se on kyllä ihana asia. Ii on hyvällä paikalla nelostien varrella mutta silti keskellä luontoa. Tässä jokivarren alueella vesi näyttäytyy isona elementtinä ja alue on todella kaunista niin kesäisin kuin talvisin”, Milla sanoo.

”Minulla on ollut aina sellainen olo, että kunnassa ollaan oikeasti kiinnostuneita asukkaiden mielipiteistä. Koen, että Iissä kuntalaisia kuunnellaan ja kuntalaisille annetaan hyvin mahdollisuuksia vaikuttaa oman paikkakunnan asioihin.”

-

Kevät on paras aika käynnistää rakennusprojekti

Iin rakennusvalvonnassa on päällä juuri nyt kiireisin sesonki, sillä kun aurinko alkaa paistaa ja lämpö antaa lupausta kesästä, ihmiset heräävät kotiunelmiensa toteuttamiseen.

”Iistä löytyy todella hyvä maaperä rakentamiselle. Lisäksi pääsääntöisesti suositulle ja edulliselle maalämmölle löytyy kallio riittävän läheltä, eli se on täällä lähes missä tahansa mahdollinen vaihtoehto. Tontteja Iistä löytyy runsaasti niin kunnan kuin yksityisen sektorinkin puolelta, täällä on todella hyviä rakennuspaikkoja niin haja-asutusalueilla kuin taajamassakin”, Lehtola sanoo.

Yksi Iin kunnan erityispiirteistä on sen vesistöt, sillä monen unelmissa on juuri kodin tai loma-asunnon rakentaminen omalle rantatontille.

Se on Iissä mahdollista – ja juuri rantatontteihin liittyen kysymyksiä tuleekin runsaasti.

”Iitä halkoo kolme jokea ja kunnassa on pitkästi merenrantaa, joten ranta- ja loma-asuntorakentamista on täällä tavallista laajemmassa mittakaavassa. Meidän vesistöt ovat monelle kauempaa tulevalle tärkeimpiä syitä asettua ja rakentaa koti tai loma-asunto Iihin”, Lehtola sanoo.

Toiveidesi koti Iistä?

Ii on lähes 10 000 asukkaan kunta Oulun naapurissa nelostien varrella. Kunta vuokraa ja myy tilavia omakoti- ja paritalotontteja Iin kuntakeskuksessa, Olhavassa ja Kuivaniemellä. Kaavoitetuilla asuinalueilla on valmis kunnallistekniikka, joten tonteille pääsee rakentamaan heti.

Tutustu Iin asuinalueisiin verkossa: ii.fi/tontit

-