Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kaksi las­ket­te­li­jaa hau­tau­tui tun­nik­si lu­mi­vyö­ryn alle Luos­tol­la – "On­nek­si toinen sai soi­tet­tua apua"

Luostotunturin eteläpuolella Sodankylässä tapahtui keskiviikkona lumivyöry.

– Onnettomuudessa kaksi vapaalaskijaa hautautui osittain lumen alle, kertoo Rovaniemen päivystävä palomestari Mika Hyvärinen.

– Henkilöt olivat kiinni lumessa rintaa myöten noin tunnin ajan. Toisella oli käsi vapaana niin, että hän onnistui soittamaan apua.

Hälytys tuli kello 13.51. Paikalle lähdettiin massiivisella porukalla, kertoo Hyvärinen. Pelastustehtävään lähti kaksi helikopteria, viisi pelastuslaitoksen yksikköä, neljä moottorikelkkaa ja kaksi ensihoitoyksikköä.

– Paikalla ei ollut uuden vyöryn vaaraa, joten kelkoilla päästiin paikalle nopeasti ja ihmiset kaivettiin ylös ja kuljetettiin ensihoidon tarkastettavaksi. He vaikuttavat selvinneen ilman vakavia vammoja, mutta kylmissään tietysti olivat, Hyvärinen kertoo.

Hiihtäjät olivat Luostotunturin takamaastossa niin sanotulla vapaan laskun alueella, eivät laskettelurinteessä, kun noin 100 metriä leveä ja 200 metriä pitkä lumilaatta lähti liikkeelle.

– Kevyttä lunta on tullut paljon ja se on kerääntynyt jyrkänteille. Lumivyöryjen riski on olemassa, joten jyrkännealueita kannattaa varoa, Hyvärinen muistuttaa.

-
Kuva: Sammeli Harve

Vyöryjä tapahtuu joka talvi

Lumivyöryt ovat Suomessa melko harvinaisia, mutta esimerkiksi Pohjois-Suomen tuntureilla niitä tapahtuu joka talvi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.