Kai­vos­yh­tiö lupasi ve­täy­tyä Rukan ja Rii­si­tun­tu­rin ym­pä­ris­tös­tä – kai­vok­sen vas­tus­ta­jat: "Ai­dos­ti vas­tuul­li­nen yhtiö luo­pui­si kai­vos­toi­min­nan suun­nit­te­lus­ta"

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy:lle on myönnetty varaukset laajoille alueille Kuusamossa, Posiolla ja Sallassa.

Metallikuormitus on värjännyt Juomasuon louhoksen veden turkoosiksi.
Metallikuormitus on värjännyt Juomasuon louhoksen veden turkoosiksi.
Kuva: Ulla Ingalsuo

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy:lle on myönnetty varaukset laajoille alueille Kuusamossa, Posiolla ja Sallassa. Yhtiön tavoitteena on avata alueella kobolttikaivoksia.

Yhtiö on ilmoittanut Tukesille luopuvansa välittömästi osasta nyt myönnettyjä varausalueita.

– Kymmenen kilometrin säteellä Rukalta ja Riisitunturilta ja puolen kilometrin etäisyydeltä keskeisiltä järviltä ja joilta emme tule tietoa keräämään. Nämä alueet eivät elinkeinojen yhteensovittamisen näkökulmasta sovellu malminetsintään, yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer sanoo.

Kaivoshankkeita kritisoivalle Pro Kuusamolle Latitude 66 Cobaltin vetäytyminen ei riitä.

– Aidosti vastuullinen yhtiö luopuisi kaivostoiminnan suunnittelusta niillä alueilla, jotka Kuusamon kaupunki valtuuston päätöksellä osoitti muuhun elinkeino- ja yritystoimintaan kuten metsätalouteen, maatalouteen, matkailuun sekä pysyvään ja vapaa-ajan asumiseen, toteaa Pro Kuusamo ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Jokke Kämäräinen.

Kuusamossa kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2016 yleiskaavaa mallin, jolla Kuusamon luonnon ja matkailun kannalta keskeiset alueet rajattiin kaivostoiminnan ulkopuolelle. Kaivoksiin liittyviä varauksia on myös näillä alueilla.

Kuusamon yleiskaavasta valitettiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kumosi kaavan. Hallinto-oikeuden mukaan yleiskaavaratkaisu on tietyiltä osin maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Kuusamon kaupunki on hakenut kaavoituspäätöksen osalta valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Latitude 66 Cobalt Oy kertoi tämän vuoden tammikuussa, että se on ostanut Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet, jotka ovat olleet aiemmin muun muassa Outokummun ja Dragon Miningin hallussa.