Talous

Kuusamon ja Posion kai­vos­hank­keet uudelle omistajalle, lupaa ottaa huomioon Rukan ja Kitkajoen – "Ei kaivoksia aiempien omistajien paikkoihin"

Arkistokuva Rukalta. KUVA: Anne Hentilä
Talous 8.1.2018 10:00
Kaleva

Uusi australialais-suomalainen yhtiö käynnistää keskustelut kobolttikaivoshankkeista Kuusamossa ja Posiolla.

Latitude 66 Cobalt Oy on vuonna 2017 perustettu kaivostoimintaan ja mineraalituotantoon erikoistunut yritys. Yhtiö on ostanut Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet, jotka ovat aiemmin olleet muun muassa Outokummun, Dragon Miningin sekä Belvederen hallussa.

Yhtiö kertoo käynnistävänsä Kuusamossa ja Posiolla kuulemistapaamisten sarjan jonka tavoitteena on kerätä alueen kuntapäättäjien, maanomistajien, matkailuyritysten, porotalouden toimijoiden, ympäristöjärjestöjen, luonnonsuojelun puolestapuhujien sekä muiden tahojen ajatuksia kaivostoimintaan liittyvistä näkemyksistä.

Yhtiön tavoitteena on tulevien vuosien aikana käynnistää molemmilla paikkakunnilla kaivostoiminta, jossa päätuotteena on akkuteollisuuden käyttämä koboltti.

– Haluamme toimia uuden kaivoslain hengen ja kirjaimen mukaisesti, joten käynnistämme kaivostoiminnan suunnittelun molemmilla paikkakunnilla aivan alusta. Vanhan kaivoslain aikana ensin suunniteltiin kaivos ja vasta sen jälkeen aloitettiin ympäristövaikutusten arviointiprosessi, jonka osana alueen asukkaat, yritykset ja yhteisöt saivat antaa vastineensa kaivoksen vaikutuksista. Sellaisen toiminnan aika on ohi.

– Aiomme omalla esimerkillämme osoittaa että huomioimalla jo tuotannon suunnittelussa luontoarvot sekä paikallisten sidosryhmien antama palaute saavutetaan merkittävästi parempi kokonaistulos, yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo.

Hoyer on viimeisen 10 vuoden ajan palvellut kaivosalan asiantuntija- ja johtotehtävissä Afrikassa, Euroopassa sekä Latinalaisessa Amerikassa. Nyt alkava projekti on Hoyerille ensimmäinen hänen kotimaassaan Suomessa. Ennen kaivosalalle siirtymistä Hoyer toimi Pohjois-Suomessa puunjalostusalan johtotehtävissä.

Hoyerin mukaan akkuteollisuuden kysynnän kasvusta johtuva koboltin maailmanmarkkinahinnan voimakas nousu mahdollistaa aivan uuden lähestymistavan kaivosten ja malminrikastamisen suunnitteluun. Varsinainen toiminnan tekninen suunnittelu ja ympäristövaikutusten arviointi alkavat nyt tehtävän sidosryhmäkuulemisen sekä määrittelyvaiheen jälkeen.

– Muutaman asian haluan kuitenkin sanoa jo tässä vaiheessa. Aiempien omistajien esittämiä kaivoksia kolmen sekä viiden kilometrin läheisyyteen Rukan kylästä emme missään tapauksessa tule toteuttamaan. Toimintamme suunnitellaan matkailuelinkeinoa kuunnellen ja kunnioittaen sekä Kuusamon luonnon ainutlaatuisuus huomioiden. Olen itse luontomatkailuyrittäjä ja innokas ulkoilmaihminen. Uskon tämän antavan hyvät lähtökohdat rakentavaan keskusteluun.

Kuusamossa huolta ja vastustusta on herättänyt myös aiemmissa suunnitelmissa kaavailtu malminrikastustoiminta Kitkajoen varrella.

– Kitka on legenda. Kitka on osa Suomen ja Kainuun tarinaa ja matkailun ydintä. Pidän aikaisempia ehdotuksia malminrikastamisesta lähellä Kitkajoen rantoja epäonnistuneina ja vääränä.

Hoyerin mukaan yhtiön ensimmäiset ajatukset kaivoshankkeista, niiden toteutustavoista sekä aikatauluista tullaan esittelemään huhtikuussa.

– Nyt on keskustelujen aika. Haluamme kuulla kaikki huolet, arvelut ja toiveet. Omalla esimerkillämme aiomme osoittaa, etteivät matkailu- ja kaivoselinkeinot sulje toisiaan pois, kunhan kaivostoiminta alusta asti suunnitellaan matkailuelinkeinoa ja muuta paikallista yritystoimintaa kunnioittaen. Levin matkailukeskittymän läheisyydessä toimiva Kittilän kultakaivos on malliesimerkki onnistuneesta rinnakkaiselosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Suomi on liian pieni maa kaivosteollisuudelle. Voimme hyvin kieltää uusien kaivosten avaamisen Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä propakandaa, että kiinnostus kullasta ja uraanista onkin yhtäkkiä muuttunut kinostukseksi pelkästä koboltista.. kieroa peliä taustalla, tarkoitus saada vaan jalka oven väliin hiljalleen ja luvat aloittaa kaivostoiminta. Sitten haetaan muutoksia ja kas kohta onkin juomasuolla kulta/uraanikaivos rikastamoineen. Kummallista että Rukaa muka suojellaan,,, kauas näkyvä tunturihan on jo nyt myllätty täysin ja täynnä valopylväitä ja muita rakennelmia...siihen Rukan lähistölle 3-10km kaivos sopisi kuin nenä päähän eikä haittaisi ketään. Lisäksi Rukan jätevesien on annettu jo vuosikymmeniä pilata ympäristöä, vaikka ne puhdistetaan niin se vain silmänlumetta, vain ravinteet otetaan pois, kaikki kemikaalit, lääkejäämät, pesuaineet ym valuu puhdistamatta järveen. Siis kaivos siihen Rukan esiintymän viereen ja Rukan jätevesien puhdistus ja johtaminen muualle kuin kitkajärveen, kaivosta ei missään tapauksessa kitkan juomasuolle joen ja luonnonsuojelualueen viereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukakeskusta tarkkoittanet. Keskus on tuhonnut keskeisen luontokohteen vaikka on tuonut työtäkin. Kaivos tuo työtä voi jossakin toimia niin ettei luonto juuri saastu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne kaivokset tulevat.Nyt on korkea aikamyydä mökit ja rantapalstat kun vedet uranisoituu jo porausputkista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, että asioista päättävät saavat jotain hyvää antaessaan vieraiden korjata hedelmät maaperästä. Jäljelle jää tuhottu ympäristö ja yhtiöiden sekä luvanantajien mairea hyristely onnistuneesta rahastuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin yhtä asiaa mie ihmettelen näissä Suomen kaivostouhujen kiemuroissa. Suomalaiset geologimme, jotka varmaan ovat maailman huippuammattilaisi, ovat tutkinee ja etsineet nämä kaivospaikat esille ja sitten tulee firmat maailman toiselta puolen hyödyntämään valmiita tuloksia. Meneekö geologiemme pohjatyö ihan lahjaksi vai ovatko he jollakin tavalla näiden ulkolaisten yhtiöiden renkejä? Outokummunkin nimi kummittelee niiden taustalla. Eikö meillä itsellämme ole kykyä hyödyttää ja ottaa talteen maaperämme luonnonvaroja, joita rikkauksiksikin kutsutaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tarvitse ihmetellä. Suuret, nykyisin tuotannossa olevat malmiot ovat olleet suomalaisten yritysten valtaamia mutta niiden johtajilla ei ole ollut rohkeutta aloittaa toimintaa. (Mm. Kevitsa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tosiaan tarvitse. On luojan lykky, että energiatuotantomme perusta, nuo paljon parjatut ja purettaviksi jopa vaaditut vesivoimalaitokset on rakennettu aikana, jolloin siihen oli pakko ja millä resursseilla nykyisiin verrattuna?!. Nykyisin ja viime vuosikymmeninä olemme "onnistuneet" lahjoittamaan pois myös päätäntävaltaamme yritystoiminnan kuten teollisuuden, kaupan ja pankkien alalla EU:n meitä sitovien päätösten lisäksi. Rohkeneeko sanoa, että vain Nato puuttuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä ei suinkaan ole ollut rohkeuden puutteesta aloittaa kaivoksia. Suomessa oli vielä muutama kymmenen vuotta sitten sen verran viisaat päättäjät, ettei kaikkea haluttukaan ottaa ajatuksella "heti mulle kaikki nyt".

Tämä nykyinen tyyli ja typeryys tulee mustaksi historiaksi Suomen osalta. Päättäjät ovat menettäneet järkensä, tai paremminkin kansa on valinnut hölmöläisten heimon päättämään asioistaan. Tämän toiminnan jälkeen kaikilta kaivoskunnilta on hävinnyt paikallisia työpaikkoja, toimintoja, valtava määrä luontoa, mahdollisesti jopa kyliä.

Lisäksi on ohitettu valtava määrä lakeja, eli rikottu lakeja. Tämä jos mikä on valtava häpeä Suomelle. Jopa perustuslaki 20 § velvoittaa kaikkia kansalaisia suojelemaan luontoa ja kulttuuria. Ympäristönsuojelulaissa on ehdottomia määräyksiä, joita nyt rikotaan. Lain rikkojia on tähän asti kutsuttu yhteisnimikkeellä rikollinen.
Juuri nyt on käynyt niin, että kansalaiset on jätetty valvomaan lakeja. Viranomaiset ja virkamiehet kyyristelevät nurkissaan ja pelkäävät. Tilanne on ääliömäinen.

Ei auta muu, kuin yksi toisensa jälkeen lukemaan kaivoslupia, ympäristölupia, opiskelemaan virkamiesverkostoa ja kaivostoimijoita ja sitten toimiin lain noudattamiseksi ja kohtuuden palauttamiseksi. Tähän lukemaan oppineet suomalaiset kyllä kykenevät

Kaivettu maa ei koskaan kasva takaisin ja kaikki kaivosmontut ovat valtava menetys ja uhka jäädä tuhoavaksi voimaksi ikuisiksi ajoiksi, joten nyt meneillään oleva hulluus on tavalla tai toisella pysäytettävä. Mieluummin rauhanomaisin keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä kaivoshankkeiden lähtökohtana olevan perustutkimuksen tekijöiden osalta renki sanan sijasta voitaisiin käyttää nykykielistä bulvaani -sanaa. Ja miten lie sen isännän äänen kuulemisenkin suhteen elikä isänmaallisuuden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säädettävä kaivostoiminnalle luonnonsuojelu vero joka tekee toiminnasta harkitsemisen arvoisen ja siihen sanktiot saastuttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää ja epäilyttää, miksi ... Julkisten rekisteritietojen mukaan uusi toimija Latidute 66 Cobalt Oy, kotipaikka Oulu, osoite c/o 2. krs Asemakatu 37, on perustettu 2014. Osakepääoma 5000 €, os. 10. Emoyhtiö australialainen Latitude ...Inc. Kytkentä Kuusamo Gold Oy:öön, os. Kummunkuja 38, 39220 Sastamala, perustettu 2014. Edelleen Dragon Mining Oy, osoite sama kuin Kuusamo Goldilla. Dragonilla toimintaa mm. Valkeakoskella kultakaivoshankkeessa, joka nostattanut siellä julkista vastarintaa. Ketjutusta voisi jatkaa laajemminkin taaksepäin, mutta tässä vähän osviittaa liiketoimintojen himmelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin ollaan taas ahneuden äärellä jossa ollaan valmiita tuhoamaan luonto pelkästään rahan takia. Eikö Talvivaara ole jo opettanut että rahanahneus ei tuo hyvinvointia. Pelkästään saastunutta luontoa josta seuraava sukupolvi joutuu maksamaan kovan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko on harhaanjohtava. Koillissanomien mukaan yhtiö yrittää avata kaivoksen Kuusamon Juomasuolle ja Posion Maaninkavaaraan. Molemmat alueet ovat tunnettuja uraanimalmioita. Hanke on täsmälleen sama kuin aiemmin mutta uusilla puheilla ja uuden firman nimellä.

Jos yhtiön toimitusjohtaja on todella käynyt melomassa Kitkajoella niin pitäisi ymmärtää aika helposti se, että kaivos ei tämän joen rannalle vain sovi. Minulle se on ainakin itsestään selvää.

On päivänselvää, että ulkolaisia yhtiöitä ei tule päästää kansallispuistojen viereen mellastamaan. Lisäksi vastuut ovat olemattomat huonon kaivoslainsäädännön vuoksi.

Kulta ja rikkaudet on Kuusamossa ja Posiolla silmien edessä kun sen vain osaa nähdä esim matkailun näkökulmasta. Surullista, että ihmisen näkökulma on usein näin ahne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamon ja Posion luonnon kauneudessa ja matkailussa on paljon suuremmat miljardit kuin mahdollisissa kaivoksissa. Älkää tuhotko kaunista luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö niin että ! Mahdollisen kaivoksen vedet lasketaan Posion puolelle ja saastuttaa "JOKO" Livojoen tai Kynsijärven ja Koston vesistöt. Kuulemiset on hyvä !! mutta maksetaanko maanomistajille "riittävä" korvaus maitten sotkemisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posion Maaninkavaaran kaivos ja todennäköisesti myös rikastamo ovat Kemijoen vesistöalueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamulehden ympyröimä paikka (Haarakumpu) on Kemijoen vesistön latva-alueella, mutta muutaman kilometrin päässä on Maaninkajärvi, joka laskee Kitkan suuntaan, korjatkaa jos meni väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu, rakentaminen, ja sen lieveilmiöt ovat jo Rukan luontoarvot pilanneet aikoja sitten. Järkevintä olisi siis avata kaivos ja rikastamo valmiiksi rakennettuun ympäristöön, eikä minnekään ns. suojavyöhykkeen taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image