Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kai­vos­lain uu­dis­tus tuo­mas­sa kun­ta­päät­tä­jil­le mer­kit­tä­väs­ti valtaa, jonka käy­tös­sä on nähtävä myös isommat ko­ko­nai­suu­det

Hallituksen esitys uudeksi kaivoslaiksi korjaa aiemman lain heikkouksia muun muassa paikallisten väestön kuulemisessa. Maaperän rikkauksia pitää voida hyödyntää Suomessa vastedeskin, mutta se on tehtävä kestävästi ja vastuullisesti.

Energiakeskustelun varjoon jäi loppuviikosta toinen iso uutisaihe, hallituksen esitys kaivoslain uudistamisesta. Siinä missä energiasta, etenkin sähköstä, on nyt syytäkin puhua sen ryöpsähtäneen hinnan ja uhkaavan pulan takia, kaivoksiin liittyvillä päätöksillä on Suomelle iso merkitys tämän hetken lisäksi pitkälle tulevaisuuteen.

Kaivoslailla on myös yhteytensä energiaan kuten akku- ja tuulivoimateollisuuteen näiden tarvitsemien metallien takia.

Tämänhetkinen laki ei ole järin vanha. Se tuli voimaan vuonna 2011. Varsin pian huomattiin, että lakiin jäi puutteita. Jo lain voimaantulon aikoihin Sotkamon Talvivaaran vakavat ympäristöongelmat olivat nousseet tietoisuuteen.

Talvivaara loi vuosien ajan synkkää leimaa koko kaivosalalle, myös niiden kaivosten ja yritysten ylle, jotka hoitivat asiansa vastuullisesti ja kestävästi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.