Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kainuun ja Poh­jois-Poh­jan­maan järvien ve­den­kor­keu­det nou­sus­sa - Kuh­mos­sa vesi uhkaa kir­jas­toa

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat nousseet keskimääräisen kevätkorkeuden yläpuolelle, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Tulvavesi nousi korkealle myös Pudasjärven Kurenalla maanantaina.
Tulvavesi nousi korkealle myös Pudasjärven Kurenalla maanantaina.
Kuva: Lukija

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat nousseet keskimääräisen kevätkorkeuden yläpuolelle, kertoo Suomen ympäristökeskus. Esimerkiksi Kuhmossa Lammasjärven vedenkorkeus on noussut uhkaamaan kaupunginkirjastoa. Ympäristökeskuksen mukaan Lammasjärven ja Lentuan pinnat nousevat vielä noin 35 cm ja 45 cm.  

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan järvien vedenkorkeudet saavuttavat huippunsa todennäköisesti tämän viikon aikana eli noin 2-4 viikkoa tavallista myöhemmin.

Myös säännösteltyjen järvien pinnat ovat nousussa. Oulujärven kesän virkistyskäytöllinen suositustaso saavutettaneen suunnilleen viikon kuluttua. Sotkamojärvien pinnat nousevat nyt nopeasti ja jatkavat nousuaan kesäkuun lopulle asti. Vuokkijärven pinta nousee yli kaksi metriä lähiviikkojen aikana.

Järvien pinnat ovat nousussa myös Kuusamon seudulla. Muojärvi saavuttanee keväthuippunsa kesäkuun puolivälissä mutta Kitkajärvi vasta kesäkuun lopulla. Oulankajoen virtaama saavuttaa keskimääräistä pienemmän keväthuippunsa viikonloppuna.

Lapissa jokien virtaamat ovat kääntyneet laskuun viileän sään takia. Tornion-, Ounas- ja Ivalojoen vedenkorkeuksien odotetaan nousevan toiseen, suurempaan huippuunsa parin viikon kuluttua. Myös Tenojoen ennustetaan nousevan keskimääräisen kevättulvan tasolle.

Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä vedenpinta osassa järvistä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla ja kääntymässä hitaaseen laskuun.