Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kai­la­jär­vi myönsi vel­jel­leen Win­ca­pi­tan kup­lak­si

Wincapita-jutun pääepäilty Hannu Kailajärvi myönsi jo puolitoista vuotta sitten veljelleen lähettämässään sähköpostiviestissä Wincapitan olleen suuri kupla.

Wincapita-jutun pääepäilty Hannu Kailajärvi myönsi jo puolitoista vuotta sitten veljelleen lähettämässään sähköpostiviestissä Wincapitan olleen suuri kupla.

Viestin saanut veli luovutti siitä kopion poliisille myöhemmin oma-aloitteisesti. Kailajärvi on kuulusteluissa myöntänyt lähettäneensä tämän "jäähyväiskirjeeksi" nimeämänsä sähköisen kirjeen.

Viestin kirjoittamisen aikoihin Kailajärvi oleskeli naisystävänsä kanssa muun muassa Sveitsissä ja Saksassa. Myöhemmissä kuulusteluissa hän on kertonut eläneensä tuolloin "valtavissa paineissa".

"Saamani palautteen kautta minusta tuntui, että jäsenistölle ei riitä mikään, vaan tuottokasvun pitäisi olla alati jatkuvaa ja kasvavaa", Kailajärvi kertoi kuulustelijoilleen.

Tampereella tällä hetkellä majailevan Kailajärven avustaja, oikeustieteen tohtori Petter Kavonius sanoo, että hänen päämiehensä ei halua kommentoida viestiään.

Viestissään Kailajärvi sanoo pettäneensä kaikki.

"Wincapita oli suuri kupla, joka paisui ja paisui, ja mitään ei ollut enää tehtävissä... En vain osannut tai kyennyt lopettamaan kun alkoi menemään huonosti, ja niin pidin systeemiä pystyssä", Kailajärvi kirjoitti.

Pettämisellä Kailajärvi sanoo tarkoittaneensa muun muassa sitä, että hän ei ollut pystynyt pitämään lupauksiaan saada automaattinen valuuttakauppajärjestelmä toimimaan ja jäsenten käyttöön.

Dramaattisessa viestissään Kailajärvi kertoo olleensa "hirveiden paineiden alla 4,5 vuotta". Hänellä oli tuolloin myös itsetuhoisia ajatuksia.

"Mutta aina keksin jonkin ulospääsyn; homma jatkui ja sain aina uuden mahdollisuuden. Ihmettelin miksi tämä ei kaatunut jo monta kertaa", hän kirjoitti.

Kailajärvi kertoo luoneensa systeemistä "hirviön", joka koitui monelle tappioksi. Hän toteaa keksineensä "aina uusia asioita ja jäsenet laittoivat lisää rahaa ja näin sain tuotot/palkkiot maksettua".

""En voi mitään korvata. Nyt viimein kaikki loppuu", viestissä todetaan.

Kailajärvi päätti paeta ulkomaille, jotta hän voisi rauhassa luoda valuuttakaupalla varallisuutta jäsenille, jotka olivat menettäneet sitä.

"En voi tämän vuoksi antautua ja mennä vankilaan. Siellä olisin vain valtion elätettävänä enkä voisi tehdä asialle mitään", hän kirjoitti.

Kailajärvi myöntää viestissään, että jäsenten klubiin sijoittamilla varoilla ei käyty tuottoisaa valuuttakauppaa. "Signaalit jotka tuotin toimivat hyvin, en vain käynyt niiden pohjalta todellista kauppaa", hän kirjoitti.

Osa viestistä on hyvin henkilökohtaista. Kailajärvi kirjoittaa muun muassa olevansa huolissaan ja jopa epätoivoinen veljensä ja läheistensä puolesta.

Hän ottaa viestissään myös vastuun toiminnasta itselleen.

"Olen kaikki toteuttanut yksin tehden ympäripyöreitä vuorokausia koko tämän 4,5 vuotta. Vastuu on yksin minun, ei muiden", hän kirjoitti.

Kailajärvi pidätettiin vuoden 2008 joulukuussa eteläruotsalaiselta maaseudulta. Hänestä oli annettu kansainvälinen etsintäkuulutus. Kailajärveä kuulusteltiin Oulussa liki vuoden ajan. Hän vapautui tutkintavankeudesta kolmisen viikkoa sitten.

Kuulusteluissa Kailajärvi on kiistänyt syyllistyneensä talousrikoksiin joista häntä epäillään.