koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Kah­dek­san hen­ki­löä kuoli ko­ro­naan At­ten­don hoi­va­ko­dis­sa Kiu­ru­ve­del­lä – nyt yhtiön toi­mi­tus­joh­ta­ja kertoi ti­lan­teen taustan Ylelle

Attendon Kiuruvedellä sijaitsevassa hoivakodissa on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin kahdeksan asiakasta reilun viikon sisällä.

Attendon toimitusjohtaja painottaa Ylen haastattelussa, että hoiva-alalla kaikkien hoitajien pitäisi suojata itsensä. Kuvituskuva.
Attendon toimitusjohtaja painottaa Ylen haastattelussa, että hoiva-alalla kaikkien hoitajien pitäisi suojata itsensä. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu/arkisto

Attendon Kiuruvedellä sijaitsevassa hoivakodissa on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin kahdeksan asiakasta reilun viikon sisällä. Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo Ylelle tilanteesta.

– Meille tuli Kiuruvedelle maaliskuun alussa niin sanottu kävelevä asiakas, joka liikkui vapaasti yksikössä. Asiakas oli aluksi oireeton. Kun hänelle tuli oireita, hänet testattiin. Maaliskuun lopulla saimme tietää, että tällä asiakkaalla on koronavirus, Holmqvist kommentoi Ylelle.

Asukas oli tässä vaiheessa ehtinyt tartuttaa hoivakodissa muita asukkaita.

Toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan koko hoiva-alan ja kaikkien suomalaisten on syytä ymmärtää, miten vakavasta sairaudesta on kyse.

– Se on näkymätön virus, jota vastaan me kaikki taistelemme. Tässä tapauksessa suurin oppi oli se, että oireetonkin voi todellakin kantaa virusta ja tartuttaa muita.

Holmqvist painottaa Ylen haastattelussa, että hoiva-alalla kaikkien hoitajien pitäisi suojata itsensä. Attendo on alkanut suojata tehostetusti Uudellamaalla sijaitsevien hoivakotiensa työntekijöitä.  

– Hoivakodeissa asuu hyvin hauraita ja iäkkäitä ihmisiä. Tämä tauti voi olla lievänäkin heille hyvin kohtalokas. Näissä hoivakodeissa jokaista asiakasta tulisi kohdella viruksenkantajana.