
Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ihmiset ovat etsineet läheisiään eilen tehtyjen iskujen jälkeen, uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalaislehti Washington Post.
Monet kysyvät ohikulkijoilta, ovatko nämä nähneet heidän lapsiaan, kertoo kansainvälisen Emergency-järjestön johtaja Rosella Miccio BBC:lle. Miccio ei itse ole Kabulissa, mutta välitti medialle, mitä paikalla olleet järjestön työntekijät ovat kertoneet.
Kriisialueilla työskentelevän Emergencyn Kabulin lääkinnällinen koordinaattori Alberto Zanin kertoo tiedotteessa, että järjestön sairaalan ympärillä oli paniikkia, kun räjähdyksissä loukkaantuneita tai haavoittuneita tuotiin sairaalalle.
– Paikalle tulleet eivät pystyneet puhumaan, moni oli kauhuissaan, heidän katseensa olivat eksyksissä, heidän katseensa olivat tyhjiä. Olemme harvoin nähneet tällaista tilannetta, Zanin sanoi.
Sairaalaan tuotiin afganistanilaisia naisia, lapsia ja miehiä, jotka olivat yrittämässä pakoon Afganistanista. Jo ennen iskuja sairaala oli 80 prosenttisesti täynnä ja sinne on tuotu lisävuoteita hyökkäyksen jälkeen.
Kabulin lentokentällä tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli ainakin kymmeniä ihmisiä. Medioissa tiedot kuolleiden afganistanilaissiviilien määrästä vaihtelevat 60:n ja 90:n välillä. Lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta. Hyökkäyksen takana kerrotaan olleen äärijärjestö Isisin Afganistanin-haara.
Isku ei tullut yllätyksenä
Kabulissa oleva toimittaja ja kirjailija Matthieu Aikins kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN:lle, että iskujen jälkeen kentältä kuului ammuntaa ja sireenejä. Aikins saapui kentälle alle tunti hyökkäyksen jälkeen.
Hän kertoo olleensa kentällä päivittäin ja että isku ei valitettavasti tullut hänelle yllätyksenä. Esimerkiksi Yhdysvallat varoitti mahdollisista iskuista jo viime viikolla.
– Menimme takaisin päivystykseen, ja sinne tuotiin uhreja. Siellä oli ruumiita toisensa jälkeen. Se oli kamala näky, Aikins sanoo.
Lentokentällä on useina päivinä kerääntynyt tuhansia ihmisiä, jotka ovat pyrkineet pakenemaan maasta sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban pääsi Afganistanissa valtaan noin kaksi viikkoa sitten. Monet maat ovat suorittaneet evakuointilentoja, joilla on pelastettu ulkomaalaisia ja afganistanilaisia, jotka ovat esimerkiksi työskennelleet suurlähetystöissä.
Useat operaatiot ovat jo päättyneet. Yhdysvaltain operaation on määrä päättyä ensi viikon tiistaina.
Lentokentän aluetta ja sinne saapumista on kuvattu vaaralliseksi. Esimerkiksi Britannia on aiemmin tällä viikolla kehottanut pakenevia pyrkimään naapurimaiden rajoille.
YK:sta kerrotaan BBC:lle, että toistaiseksi Iranin rajalle ei ole tullut suuria määriä ihmisiä. Iran sulki viralliset rajanylityspaikat viime viikolla. Pakenevia on kerääntynyt erityisesti Pakistanin rajalle. Afganistanin naapurimaita ovat lisäksi Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzhikistan ja Kiina.
Biden vannoo kostoa
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lähetti Suomen aikaa puoliltaöin pitämässään puheessaan uhkauksen Kabulin lentokentän iskun tekijöille ja vakuutti, että Yhdysvallat ryhtyy vielä vastaiskuun.
– Emme unohda tätä emmekä anna anteeksi. Metsästämme teidät ja panemme teidät maksamaan, presidentti sanoi.
Iskuissa on saanut surmansa ainakin 13 yhdysvaltalaissotilasta sekä ainakin 60 afganistanilaissiviiliä. Uhrimäärästä on esitetty erilaisia arvioita. Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan 90 afganistanilaista kuoli iskussa. Tekijöinä pidetään äärijärjestö Isisin Afganistanin-haaraa, jota kutsutaan myös Isis-K:ksi.
Tilaisuudessaan presidentti vihjasi, että hyökkääjät saattoivat olleet vankiloista vapautettuja ihmisiä. Afganistanissa valtaan päässyt äärijärjestö Taleban vapautti ihmisiä vankiloista ottaessaan maan eri alueita haltuunsa.
Biden on määrännyt sotilaskomentajansa kehittämään suunnitelmia Isis-K:n johtoon ja organisaatioon kohdistuvista vastaiskuista, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN.
– Terroristit eivät estä meitä. Emme lopeta tehtävää. Jatkamme evakuointeja.
Bidenin mukaan mitään todisteita ei ole siitä, että Taleban olisi tehnyt yhteistyötä Isis-K:n kanssa.
Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin hallinnossa työskennellyt kenraali Mark Kimmitt kommentoi Britannian yleisradio BBC:lle, että iskut ovat Talebanille vaivaannuttavia. Kentän läheisyyden turvallisuudesta vastannut äärijärjestö on yrittänyt näyttää maailmalle, että se pystyy toimimaan vastuullisesti niin talouden kuin turvallisuuden saralla.
Yhdysvalloille kuolettavin päivä Afganistanissa vuosikymmeneen
Biden kuvaili, että Kabulin hyökkäyksessä surmansa saaneet yhdysvaltalaissotilaat olivat sankareita, jotka olivat suorittamassa epäitsekästä evakuointitehtävää.
– He olivat osa urheinta ja epäitsekkäintä armeijaa maailmassa. He ovat Amerikan selkäranka, Biden sanoi.
Lentokenttäiskussa kuoli päivän aikana enemmän yhdysvaltalaissotilaita kuin Afganistanissa yhtenäkään päivänä vuosikymmeneen. Elokuussa 2011 äärijärjestö Taleban ampui alas Yhdysvaltain asevoimien helikopterin Vardakin maakunnassa lähes sadan kilometrin päässä Kabulista. Tuolloin 30 asevoimiin kuuluvaa kuoli iskussa.
Kaksi vuosikymmentä kestäneessä sodassa on kuollut yli 1 900 Yhdysvaltojen asevoimiin kuuluvaa, yli 71 000 afganistanilaissiviiliä ja 66 000 afganistanilaissotilasta tai -poliisia.
Evakuoitu yli 100 000 ihmistä
Bidenin mukaan Yhdysvallat on evakuoinut Afganistanista yli 100 000 ihmistä. Presidentti myös vakuutti, että evakuointia jatketaan. Takaraja evakuoinneille on ollut ensi viikon tiistai.
Bidenin lehdistötilaisuudessa toimittaja kysyi, mikä on tämän viesti afganistanilaisille, jotka eivät pääse ajoissa lentokentällä. Presidentti vastasi, että heidät yritetään saada pois maasta.
Ulkomaalaisten lisäksi maasta on pyrkinyt pois afganistanilaisia, jotka ovat muun muassa auttaneet länsijoukkoja. Esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukoille tulkkeina toimineet ovat vaarassa Afganistanissa Taleban-hallinnon alla.
Presidentin tilaisuuden jälkeen Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vastasi toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa Biden ei ole missään vaiheessa pohtinut, että vetäytymistakarajaa muutettaisiin.
– Presidentti luottaa sotilaskomentajiensa neuvoihin, ja he uskovat yhä, että maasta on välttämätöntä päästä pois 31. päivään mennessä, Psaki sanoi CNN:n mukaan.
Kabulin hyökkäys ja useiden yhdysvaltalaissotilaiden kuolema on kova kolaus Bidenin hallinnolle, joka on vastalauseista huolimatta pitänyt kiinni nopeasta Afganistanista vetäytymisestä.