Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Kaa­li­kää­ry­leet tulivat poh­jo­laan Tur­kis­ta

KalevaPikaisen nettihaun tulos kertoo, että kaalikääryleet olisivat tulleet pohjolaan Ruotsin 1700-luvul

Pikaisen nettihaun tulos kertoo, että kaalikääryleet olisivat tulleet pohjolaan Ruotsin 1700-luvulla käymien sotien peruina. Onko todella niin, että tuttuakin tutummat kaalikääryleet ovatkin sotasaalis, Hotelli- ja ravintolamuson tutkija Kati Selänniemi?

Selänniemi lupaa selvittää asian ja lähettää pian sähköpostia:

"Jan-Öjvind Swahn (Mathistorisk uppslagsbok, Ordalaget Bokförlag 1999) esittää, että kaalikääryleiden historia Pohjoismaissa olisi perua 1700-luvun alkupuolelta ja liittyisi Kaarle XII:n aikaisiin sotiin ja Turkkiin. Turkki-kytkös selittäisi myös kääryleiden ruotsinkielistä nimeä kåldolmar. Toinen selitys Swahnin mukaan on, että ruokalaji olisi tullut Turkista Ruotsiin turkkilaisten mukana niin ikään 1700-luvun alkupuolella", Selänniemi kertoo.

Kaalikääryleiden ohje löytyy jo ruotsalaisesta Cajsa Wargin keittokirjasta vuodelta 1755. Kirjasta on otettu useita painoksia, ja sitä luettiin Selänniemen mukaan Suomessakin.

"Hilkka Uusivirran Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjan (WSOY 1982) mukaan kaalikääryleiden valmistus on Suomessa kuitenkin yleensä opittu vasta 1900-luvun puolella pidetyillä talouskursseilla ja -kouluissa", tutkija kertoo.