Jy­väs­ky­län kir­jas­to­puu­ko­tuk­ses­sa useita pa­hoin­pi­te­ly­syyt­tei­tä

Oulun sumuteiskun jälkeen Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä on siirrytty ruotimaan Jyväskylän kaupunginkirjastolla tammikuussa 2013 sattunutta kahakkaa.

Oulun sumuteiskun jälkeen Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä on siirrytty ruotimaan Jyväskylän kaupunginkirjastolla tammikuussa 2013 sattunutta kahakkaa.

Syyttäjä vaatii kaikkiaan yli kymmenestä eri rikoksesta tuomioita miehille, jotka hänen mukaansa olivat osallisina välikohtauksessa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun sumuteiskusta syytetty vuonna 1990 syntynyt mies saapui junalla Jyväskylään ja suuntasi kirjastoon yhdessä toisen miehen kanssa. Kirjastossa oli määrä järjestää tilaisuus, jossa esitellään äärioikeistoa Suomessa käsittelevää kirjaa.

Syyttäjän mukaan kaksikko pyrki luentosaliin, kun tilanne äityi väkivallaksi läsnä olleiden miesten kanssa. Hän syyttää kahakan osapuolia eli neljää miestä eriasteisista pahoinpitelyistä. Miehet vaativat toisiltaan vahingonkorvauksia.

Syyttäjä väittää vuonna 1990 syntyneen miehen lyöneen luentosalin ovella ollutta miestä nyrkillä kasvoihin ja pullokassilla päähän. Uhri puolestaan heitti lyöjäänsä tuolilla.

Syyttäjä väittää, että paikalla ollut toinen myös löi vuonna 1990 syntynyttä miestä teleskooppipatukalla vartaloon ja selkään. Tämä puolestaan löi häntä puukolla selkään.

Syyttäjän mukaan kaksi paikalla ollutta miestä tekivät vuonna 1990 syntyneen miehen mukana tulleelle miehelle väkivaltaa heittämällä häntä tuolilla. Toinen heistä löi häntä myös teleskooppipatukalla.

Kirjastoon saapunutta kaksikkoa syytetään myös poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä ja kokouksen estämisen yrityksestä sekä parista muusta lievemmästä rikoksesta.

Kiistävät poliittisen taustan

Syytteessä olevat miehet ovat kiistäneet osan ja myöntäneet osan syytteistä. Kirjastoon saapunut kaksikko väittää, että heidän tarkoituksenaan oli tulla kuuntelemaan kirjanesittelytilaisuutta. He kiistävät aikeet väkivaltaisuuksiin. Toinen heistä väittää halunneensa vain tulla kuvaamaan tilaisuutta.

”Väkivallan taustalla ei ollut kenenkään poliittiset mielipiteet vaan fyysisen koskemattomuuden loukkaus, joka kärjistyi tappeluksi”, he katsovat.

Syytetyt ovat osittain syyttäjän kanssa eri mieltä siitä, miten tapahtumat kirjastolla etenivät. Esimerkiksi patukalla huitonut mies väittää, että hänen tekonsa oli tarpeellinen häneen kohdistuvan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi. Hän siis väittää toimineensa hätävarjelutilanteessa.

Puukotuksesta syytetty vuonna 1990 syntynyt mies puolestaan myöntää lyöneensä uhria kerran puukolla, mutta väittää toimineensa itsepuolustustilanteessa. Hän kiistää lyöneensä toista miestä nyrkillä kasvoihin, mutta myöntää huitaisseensa tätä pullokassilla.

Oikeudenkäynti jatkuu pitkälle iltapäivään. Sitä käydään myös keskiviikkona. Käräjäoikeus julistaa tuomionsa keskiviikkona sen päätteeksi tai antaa ratkaisunsa myöhemmin kansliatuomiona.